Lilla älvan, Olivia Björkman från Lund. Operan har inte sju dvärgar utan sju barn som arbetar i en gruva, fyra av dem är Vilot, Albin, August och Axel. Foto: Höörs sommaropera

Barn och vuxna uppträder tillsammans i opera

Publicerad

I år firar Höörs sommaropera sitt 20-årsjubileum. Det gör man med nyskrivna helaftonsoperan ”Spegel, spegel”. Som vanligt tar ett stort antal skånska barn och ungdomar plats på scen jämte professionella sångare och musiker.

– Fortfarande efter tjugo år är vi ensamma, troligen i hela Europa, om det vi gör. Opera med barn, men inteför barn, säger Tord Nihlén, sommaroperans konstnärlige ledare.

Han har själv skrivit librettot till ”Spegel, spegel” och beskriver föreställningen som en mycket fri omtolkning av sagan om Snövit. För musiken svarar Håkan Carlsson, kompositör, musiker och chef för Lunds Kulturskola.

– Det är naturligtvis en glädje att få se sin egen text komma till liv på scen, men faktum är att vi redan efter de två första åren insåg att vi var hänvisade till att skriva allt material själv. Så pass ovanligt är det med operaföreställningar där barn ingår som en naturlig del, vare sig vi pratar om handling eller i besättning av roller och körer. Det är en allvarlig brist, konstaterar Tord Nihlén.

Vänder sig till alla åldrar

Sommaroperans filosofi har sedan starten 1997 varit att låta de unga deltagarna uppleva alla faser i en operauppsättning. De får arbeta tillsammans med professionella sångare och orkestermusiker. Detta i en miljö där, enligt statuterna, ”allt omkring” ska vara på professionell nivå även det – regi, scenografi, ljussättning och kostym. Allt för att producera en föreställning som vänder sig till en publik i alla åldrar.

– Publikintresset har varit stort under alla år vi hållit på. Det hänger kanske delvis samman med att vi har hela Skåne som upptagningsområde. Men framför allt visar det väl på behovet av en scenkonst som tar barn på allvar, säger Tord Nihlén.

Yngsta deltagaren är bara sex år

Under helgen inleds de musikaliska repetitionerna och på måndag intar hela ensemblen scenen på Kulturhuset Anders för att börja öva tillsammans inför urpremiären 3 augusti. I år medverkar ett 30-tal barn och ungdomar från hela Skåne, från Vellinge i söder till Osby i norr. Bland dem finns sommaroperans yngsta medverkande någonsin, Sexåriga Olivia Björkman från Lund.

– Målet är förstås att låta barnen uppleva magin i att forma en riktig föreställning. Att ge dem konstnärliga förebilder helt enkelt. Fostra är ett väldigt tråkigt ord, men kalla oss gärna en plantskola för operakonstens kommande generationer, summerar Tord Nihlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer