– Min femåring rymde. Och jag har sett barn som klättrar över staketen nästan dagligen, säger Maria Ingstad Lells. Foto: SVT

Efter flera rymningar från förskola – föräldrar kräver högre staket

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor bland föräldrar vid Ribersborgs förskola i Malmö. Barn har vid olika tillfällen klättrat över staketet och rymt ut på gatan.

Enligt föräldrar underlättas rymningarna av träd och buskar som lutar mot staketet och inbjuder till klätterlekar. Utanför förskolans område finns en bilväg och en korsning.

Barn rymde och gick hem

I april rymde Victor Penas dotter tillsammans med två andra barn från förskolan. Barnen gick hem till Victors adress där de hittades utanför porten av förskolepersonal. Dottern har nu börjat skolan men har en lillebror som går kvar på samma förskola. Victor är orolig att även han ska rymma.

– Barnen kan bli påkörda eller bara försvinna, säger Victor Penas.

Föräldrarna vill att förskolan ska få en säkrare utomhusmiljö. Bland annat att staketet runt förskolans gård ska byggas högre.

– Min femåring rymde. Och jag har sett barn som klättrar över staketen nästan dagligen. Då måste man ändra de fysiska förutsättningarna, säger föräldern Maria Ingstad Lells.

Personal har extra koll

Enligt utbildningschefen gjordes förändringar efter rymningen i april.

– Jag kan absolut förstå deras frustation. Men jag garanterar att vi sitter inte stilla i båten. Vi har delat in gården i zoner så att några i personalen fokuserar på det pedagogiska medan andra fokuserar på tillsyn, säger utbildningschef Jan-Ola Olsson.

Det förs också dialog med markförvaltningen för att undersöka möjligheten att avgränsa gården när där är många barn och färre personal. Men också att eventuellt ta bort några träd som lutar mot staketet. Men några sådana beslut är inte tagna ännu.

Hur är det på ditt barns förskola? Hör gärna av dig och berätta: skane@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.