Region Skåne beslutade i år att det ska byggas upp barnskyddsteam i Skåne för att förebygga att barn far illa. Foto: TT

Barnskyddsteam ska fånga upp barn som far illa

Publicerad

Vården är dåliga på att göra orosanmälningar för barn som far illa. Detta trots diagnoser som borde lett till misstankar, visar studier vid Skånes universitetssjukhus. Nu startas speciella barnskyddsteam för att fånga upp barnen.

Trots att det sen länge finns en anmälningsplikt bland sjukvårdsanställda att anmäla vetskap eller misstanke om att ett barn far illa enligt socialtjänstlagen, så visar en studie vid Skånes universitetssjukhus att det finns stora brister.

– Vi har sett att diagnoser som borde föranleda misstanke om att barn far illa inte leder till en orosanmälan. Vi har också sett att verksamheter där man ofta kommer i kontakt med svårt skadade barn överhuvudtaget aldrig utfärdar orosanmälan till socialtjänsten. Följsamheten av den här lagstadgade skyldigheten är tyvärr dålig i dag, säger Louise Laurell, överläkare inom barnmedicin på Skånes universitetssjukhus.

Anmälde inte till socialtjänsten

Anledningen att man inte gör en anmälan är okunnighet och rädsla. Men att göra en orosanmälan kan vara skillnad mellan liv och död. Socialstyrelsens senaste dödsorsakssiffror 2016-2017 visar att sex barn avled till följd av brott och att samtliga haft kontakt med vården.

– Där skriver man i sina kommentarer att hälso- och sjukvården hade i flera fall god kännedom om att här fanns missförhållanden men i inget av fallen gjorde man en anmälan om oro till socialtjänsten, säger Louise Laurell.

Barnen var i genomsnitt sex år.

Louise Laurell är överläkare inom barnmedicin på Skånes universitetssjukhus. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Orosanmälningarna har ökat kraftigt

Men det går att öka medvetenheten. På SUS barnmedicin har man erbjudit personalen upprepade informations- och utbildningstillfällen.

– Vi har också uppmanat hela arbetsteamet bakom patienten att gemensamt utfärda orosanmälningar och det har gett bra resultat. Orosanmälningarna har ökat kraftigt.

Region Skåne beslutade i år att det ska byggas upp barnskyddsteam i Skåne för att förebygga att barn far illa. Ett har redan startat i Kristianstad. I Helsingborg och på Skånes universitetssjukhus startar de efter nyår.

– Då finns det möjlighet att ta kontakt med teamet och få praktisk råd och stöd kring handläggning. Vi tror att det här kommer att betyda mycket för de barn som far illa, säger Louise Laurell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.