Barnen värst drabbade

Uppdaterad
Publicerad

De som behöver hjälp har blivit så många att socialförvaltningarna i Malmö har dragit över budget och måste spara miljoner.

Att närmare en femtedel av befolkningen över 20 år inte har mer än 5000 kronor per månad, det vill säga existensminimum, är inte bara ett ekonomiskt problem. Det vet Monika Steorn, som har jobbar som diakon i Malmö. Hon träffar dagligen människor med små resurser.

– Det handlar ju också om barnen. De vet att föräldern inte har så mycket pengar och vågar inte fråga om saker som kostar pengar. Det blir en väldigt svår situation för dem, säger Monika Steorn.

Fattiga i Välfärds-sverige

Fattigdom påverkar även hälsan och till och med livslängden. Det märks tydligt om man åker mellan stadsdelarna i Malmö. I Husie var medellivslängden för män 81,6 år 2012.

För de betydligt fattigare invånarna i Södra Innerstaden var medellivslängden 76,4 år. Fem år i livslängd skiljer alltså mellan två områden i samma stad.

Riktade åtgärder

Allt detta vet Malmös styrande politiker. Och det finns strategier sprungna ur den så kallade Malmökommissionens arbete.

– Vi har lyckade exempel där vi har fokuserat på utsatta barnfamiljer. Med riktade åtgärder kan man på relativt kort tid få människor att bli självförsörjande, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S)

Men just i Södra innerstaden, med stora hjälpbehov och låg medellivslängd måste Individ- och familjeomsorgen nu spara närmare 8 miljoner kronor till årsskiftet.

– Vi kommer inte kunna att bedriva uppsökande verksamhet. Inte heller de samtal vi erbjuder på frivillig basis. Det kommer att bli en utmaning eftersom att alla som jobbar med socialt arbete vet hur viktiga alla förebyggande åtgärder är, säger Rikard Vroland, avdelningschef för Individ- och familj i stadsområdet Innerstaden.

Behöver akut boende

Ett tiotal planerade tjänster kommer inte att kunna tillsättas och att verksamheten går back beror bland annat på att antalet barnfamiljer som behöver akut boende har blivit större väntat.

– Vi möter många ensamstående mammor som har brutit upp från ett förhållande. De kan till exempel ha haft timanställningar i restaurangbranschen, men nu när de är själva med barnen kan de inte fortsätta jobba så och då står de helt utan, säger diakon Monika Steorn.

– Vi har möjlighet att prioritera men enskilda kommer att drabbas, säger Rikard Vroland, avdelningschef för Individ- och familj i stadsområdet Innerstaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fattiga i Välfärds-sverige

Mer i ämnet