Foto: från fotoprojektet

Barnens egna bilder av livet som hemlös

Uppdaterad
Publicerad

Hur upplever barn och ungdomar ett liv utan att ha ett eget hem? Nu har forskare i i Malmö tagit hjälp av barnen själva som har fått plåta sin vardag med lånade mobiler.

Antalet hemlösa barn i Malmö ökar starkt och är för närvarande cirka 1.000. Men hur de upplever sin situation är relativt outforskat.

– Målet är att undersöka hur vi tar hänsyn till barnen och lever upp till barnkonventionen och vår lagstiftning. Väldigt mycket kan handla om goda intentioner som bara blir ord utan att man verkligen tar tag i problemen, säger Annelie Björkhagen som är ansvarig för forskningsprojektet.

Utgångspunkt för samtal

Grunden i projektet utgörs av fotodokumentationer som de hemlösa barnen genomför. Familjerna informeras först om projektet för att hitta frivilliga till studien. Sedan intervjuas föräldrarna och mobiler lånas ut till barnen. De dokumenterar sin vardag genom sina fotografier under en vecka. Därefter samtalar forskarna med barnen med utgångspunkt från bilderna.

– Metoden har fungerat över förväntan, barnen tycker att det är roligt att vara med i projektet, enligt Annelie Björkhagen.

Annelie Björkhagen leder fotoprojektet Foto: Kenneth Sundin

Projektet startades i maj och hittills har över 2.000 bilder från barn i cirka 30 olika familjer kommit in. Denna bilddokumentation används sedan som stöd i samtal med barnen som är i åldrarna från åtta år och uppåt. Barnen får själva styra samtalet utifrån de bilder som de har tagit.

Gemenskap skapar trivsel

Annelie Björkhagen menar också att det under arbetets gång finns saker som har förvånat. 

– Det vi har märkt när vi kommit på besök till något akutboende är att barn berättar att de trivs bra, trots dessa svåra omständigheter, eftersom det kan finns en stark gemenskap barnen och familjerna emellan. 

Man har också noterat att små insatser som när Rädda Barnen låter barnen rita har stor betydelse.

Socialtjänsten granskas

Dessutom planerar man göra en studie av 500 akter kring barnen och deras familjer. 

– Vi undersöker hur socialtjänsten tar hänsyn till barnens behov och rättigheter. 

Projektet ska vara färdigt i slutet av 2018 och genomförs av två forskare, med hjälp av två socionomer.

Foto: Ur fotoprojektet

Dessa är hemlösa

Som hemlös räknas person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare. Det centrala är att personen löst boendefrågan på mycket kort sikt eller inte alls (Malmö stad 2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.