Vendeltidstiden är precis före den mer kända Vikingatiden och utmärkte sig för att vara ganska fredlig. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnboksförfattare inledde arkeologidagar på Uppåkra

Publicerad

Vendeltiden sägs vara tiden precis innan vikingarnas intåg. Nu i helgen är det arkeologins dag, vilket tjuvstartades med de så kallade Vendeltidsdagarna i skånska Uppåkra. På plats fanns bland annat barnboksförfattaren Martin Widmark.

Under lördagen fanns det möjlighet för barn och ungdomar att göra egna fynd i jord som arkeologerna inte hunnit med.

– Här inne på området finns en arkeologiskola där varje år tusentals barn får göra egna utgrävningar i riktig ”Uppåkrajord” och bidra till historieskrivningen. Varje år hittar dessa barn tusentals nya fynd som annars inte skulle bli hittade, berättar Karin Nilsson som är ansvarig för Uppåkrastiftelsen.

Den kände barnboksförfattaren Martin Widmark hade premiär på en nyskriven teaterpjäs om vikingabarnen Halvdan och Meja. Foto: SVT

Sveriges mest kända barnboksförfattare Martin Widmark gjorde ett besök när han hade världspremiär på sin barnpjäs ”Thors hammare”. Martin Wahlmark är ju annars känd för sina böcker om Lasse Majas detektivbyrå och vikingabarnen Halvdan och Meja.

– Arkeologicentrum här i Uppåkra är lite speciellt för mig, så hit kommer jag om dom frågar. Här har jag fått mycket inspiration till mina böcker om vikingabarnen Halvdan och Meja, säger Sveriges mest kända barnboksförfattare om sitt samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer