Det är ovanligt att en barnmorska åtalas för ett misstag inom vården. Det kan väcka en oro hos vårdpersonal enligt Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet Skåne. Foto: Anders Olsson/ Vårdförbundet, TT/Johan Nilsson

”Barnmorskan har blivit dubbelt bedömd och dubbelt bestraffad”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan har blivit dubbelt bedömd och dubbelt bestraffad. Det säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne om domen mot barnmorskan. 

– Det är olyckligt att man kan bli dömd i domstol för en sådan här sak.

Vårdförbundet har tidigare riktat kritik mot åtalet mot barnmorskan, som på tisdagen dömdes för grovt vållande till kroppsskada vid Kristianstads tingsrätt.

”Ivo bör avgöra”

– Vi tycker att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, ska avgöra sådana här ärenden, säger Malin Tillgren. 

Ivo har redan granskat fallet med Elliot, som drabbades av en förlossningsskada 2016.  

– Ivo riktade kritik mot barnmorskan men inte så allvarlig att någon prövotid beslutades. Inte heller drogs legitimationen in, säger Malin Tillgren. 

Mindre attraktivt

Hon befarar att tingsrättsdomen kommer att leda till att barnmorske- och sjuksköterskeyrket nu kommer att bli mindre attraktivt – olyckligt, eftersom det handlar om bristyrken, säger Malin Tillgren.

– Det finns också en risk att man inte anmäler lika ofta till Ivo, när man vet att ärendet också kan hamna i tinget.

Malin Tillgren pekar också på en skillnad mellan tingsrättens och Ivo:s fokus.

– Domstolen jobbar med en straffpåföljd medan Ivo alltid är framåtsyftande för att det inte ska hända igen. Och det är ju det viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.