Foto: Richard Lööf/SVT

Barsebäcks silhuetter blir kvar tio år till

Uppdaterad
Publicerad

Nu i veckan börjar miljötillståndsprocessen för nedmonteringen av Barsebäcks kärnkraftverk. Ledningen har samrådsmöten med både myndigheter och allmänheten. Med det dröjer minst tio år innan byggnaderna rivs, och de välkända landmärkena försvinner.

Om två år planerar Barsebäck att påbörja själva rivningen. Man börjar invändigt och avslutar med byggnaderna. För att få börja arbetet krävs tillstånnd från mark- och miljödomstolen.

Det första steget i miljötillståndsprocessen tas på onsdagen när allmänheten ges tillfälle att komma med synpunkter på ett möte, dagen efter sker samråd med myndigheter.

– Vi har utfört ett stort arbete fram tills nu med att ta fram underlag och nu i samrådsprocessen vill vi ha in synpunkter från myndigheter och allmänheten så att vi vet vad vi ska fokusera på, säger Anna Sällberg på Barsebäck Kraft AB.

Budget på fem miljarder

Det är ägarna som står för alla kostnader. Pengar till rivningen avsattes till kärnavfallsfonden redan under tiden kärnkraftverket var igång. Och det samordnas med de övriga svenska kärnkraftverken, som också ska fasas ut så småningom. Ekonomin har ifrågasatts, men enligt ägarbolaget Uniper räcker pengarna.

– Vi har avsatt fem miljarder kronor ur kärnafallsfonden för rivningen och nedmonteringen av Barsebäcksverket, och det är en bugdet som ser ut att hålla, säger Torbjörn Larsson informationsansvarig.

”Ska vara klart 2030”

Men den stora kostnaden är slutförvaringen, och den frågan är ännu inte löst.

Att stänga ett kärnkraftverk är en lång process, och det kan mycket väl bli förseningar. Byggnaderna med de klassiska silhuetterna lär vara kvar ett bra tag till.

– Uppskattningsvis kommer vi att påbörja rivningen av byggnaderna om tio år, och vår ambition är att allt ska vara klart år 2030, säger Torbjörn Larsson.

Barsebäcks turbin ska nedmonteras. Foto: Richard Lööf/SVT
Foto: Richard Lööf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.