Foto: Gunilla Fritze/SVT

Bättre kollektivtrafik på den skånska landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en handfull orter i Skåne som inte har haft kollektivtrafik som nu kommer att få det. Andra orter på landsbygden får helgtrafik, vilket de saknar idag.

Alltfler väljer att resa kollektiv i Skåne men efter sommaren är ökningen blygsamma 1,5 procent. För att fler ska välja buss och tåg istället för att ta bilen satsar Skånetrafiken nu på att ge en rad mindre orter i Skåne bättre bussförbindelser.

– Nu höjer vi ambitionerna för den skånska kollektivtrafiken. Det ska gå att resa, bo och arbeta i hela Skåne, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Hon säger att de som bor i små orter också har rätt till kollektivtrafik. Lägsta nivån är 300 invånare i det nya trafikförsörjningsprogrammet för 2020 till 2030 som Allians för Skåne (M, C, KD och L) presenterade på måndagen.

Fler dubbelturer

Alla orter i Skåne med 300-999 invånare ska få sju dubbelturer per vardag under dagtid. De orter som blir riktiga vinnare är Lerbäckshult, Annelöv, L Harrie och Gessie Villastad som idag helt saknar kollektivtrafik.

Immeln, Onslunda, Brantevik, Skillinge, Klagstorp tillhör också vinnarna eftersom de kommer att få fler dubbelturer.

Bättre helgtrafik

I större orter med 1 000-2 999 invånare förbättras helgtrafiken med sex dubbelturer på lördagar och fem på söndagar under dagtid. Bland dessa orter saknar i dag sju helgtrafik. Dessa är Valje, Flyinge, Torekov, Hjärnarp, Löberöd, Blentarp och Lönsboda.

– Vissa arbetar och har fritidsintressen på andra orter under helgerna och då ska de kunna åka kollektivt även då, inte bara på vardagarna, säger Carina Zachau.

Det är inte bestämt när förbättringarna i kollektivtrafiken ska ske. Varje ort och stråk ska analyseras var för sig. 

Arbetet med trafikförsörjningsprogrammet påbörjades av S och MP under den förra mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.