Foto: TT

Bättre regler för gränspendlares a-kassa

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i sommar behöver gränspendlare inte längre oroa sig för att missa sin a-kassa om de slutar sin anställning i Danmark. Nu försvinner regeln som kan ha avskräckt många att börja jobba på andra sidan sundet.

Som det är idag måste den som slutar jobba i Danmark redan samma dag anmäla sig till rätt a-kassa i Sverige. Den som missar med en enda dag förlorar sina intjänade dagar och får istället ersättning på grundnivå om han eller hon blir arbetslös.

Det här är en regel som såväl Gränshinderrådet som Gretaer Copenhagen arbetat för att få bort. Även a-kassorna har velat få bort bestämmelsen. Och nu blir det så. Det rapporterar News Øresund.

Riksdagen har röstat igenom nya regler som innebär att a-kassorna får rätt att bortse från vissa avbrott i medlemsskapet. Från och med 2 juli kommer den som berörs att ha en hel månad på sig att anmäla sig till rätt a-kassa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.