Det amerikanska medicinbolaget Baxter varslar i Lund.

Baxter lägger ner produktionen – 360 får gå

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelande medicinteknikjätten Baxter att produktionen i Lund ska läggas ned. Totalt försvinner 360 tjänster.

Varslen på Baxter – före detta Gambro – beror på att bolaget nu vill effektivisera produktionen och förflytta den till Medolla i Italien.

– Det är en global förändring. Hittills har produktionen varit på två ställen, vi har noga utvärderat detta och kommit fram till att det är vettigt att samla produktionen på ett ställe för att effektivisera, säger Camilla Sjöström, kommunikatör på Baxter.

Totalt arbetar idag 700 personer i Lund varav 360 tjänster varslas. Flytten till Italien beräknas vara klar 2022.

– 320 av dessa jobbar inom produktion och kommer varslas inom de närmsta fyra åren, 40 av tjänsterna är inom forskning och påverkas under det kommande året, säger Camilla Sjöström.

Möte under onsdagen

Trots nedläggningen menar Camilla Sjöström att bolaget kommer fortsätta investera i forskningsprojekt i kommunen.

– Det finns en unik expertis inom njurterapi i Lund, forskningsverksamhet kommer fortsätta bedrivas.

Under onsdagen har Baxter meddelat medarbetarna om nedläggningen på ett möte. Under torsdagen påbörjas de fackliga förhandlingarna.

– Vi kan inte vara mer specifika innan de fackliga förhandlingarna är gjorda, säger Camilla Sjöström.

2013 köptes Lundaföretaget Gambro upp av Baxter som har sitt huvudkontor i Chicago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.