Foto: Johannes Packalén Rosberg

Rivning av skejtpark uppskjuten efter protester i morse

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigt i morse uppemot 40 skejtare och andra samlats på Gastelyckan för att protesterar mot att skejtparken där ska rivas.

I går fick de beskedet via underhandskällor från kommunen att en rivning av parken skulle inledas tidigt i morse.

– Det är många människor här som tycker det här är ett område värt att bevara. Det är en autonom fritidsgård, ser vi det som, säger Johannes Packalén Rosberg.

Men strax efter klockan 8 berättade han att man fått meddelandet från kommunen att rivningen inte skulle ta fart i dag.

– Det var lite misstag, det får vi ta på oss. Det gick lite fort, säger Tor Olsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Nu blir det i stället den dialog som skejtarna önskat sig.

– Jag ska se till att det blir ett möte mellan skejtare, Kungsleden och kommunen, så får vi se vad det leder till, säger han.

Många samlade

Johannes Packalén Rosberg har hängt i parken i knappt två decennier.

– Jag tror jag varit här sedan jag var tolv, jag är trettio nu, säger han.

Sedan tidigt i morse är uppemot 45 personer på plats. Enligt det besked de fått skulle kommunen riva parken i dag.

I många år har skejtarna hållit till här med kommunens och tomtägarens goda minne.

– Kungsleden som äger marken och kommunen och skejtarna har haft möten för länge sedan och skrivit ett kontrakt om att vi tar på oss städning och sådant och skejtarna har fått vara där, säger Tor Olsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Sades upp omedelbart

Men enligt kommunen anser nu fastighetsägaren att verksamheten skenat iväg.

– Det som hände nu var att Kungsleden kontaktade kommunen och ville säga upp kontraktet med omedelbar verkan eftersom de menar bland annat att det byggts för mycket och att riskerna blir för stora med höga kojor och de vill inte ta på sig risken, säger Tor Olsson.

Frågan är var ansvaret hamnar.

– Skulle någon trilla ner och slå sig så är frågan vem som har ansvaret. Räknas det som en kommunal lekplats, eller är det Kungsleden som äger marken? Det blir lite juridiska komplikationer om något skulle hända, säger Tor Olsson.

Det har också enligt honom blivit en del förstört på platsen.

Blir förbannad

– Som förälder blir jag så jävla förbannad. Här har ungdomar byggt en skejtpark och förvaltat området på bästa sätt. Här är kojor och de gör festivaler, säger China Åhlander som också är på plats.

Men inga grävmaskiner dök upp. Ingen har heller formellt kontaktat gruppen, utan man fick höra talas om rivningen från bekanta.

– Det jag reagerar på är att man inte kommunicerar, att man inte tycker de är värda det, med människor som snart är vuxna. Det är sorgligt, säger China Åhlander.

Men under morgonen kunde Tor Olsson meddela att rivningen skjuts upp.

– I kontraktet står det att kommunen ska röja undan, så vi har kontaktat ett företag som ska röja åt oss. Där har det gått lite väl fort. De var igång redan nästa dag, säger han.

Krismöte i går

De som brukar vara i skejtparken hade krismöte i går efter att ha hört talas om planerna. Sedan spreds budskapet via telefonkedjor och sociala medier om att mobilisera på morgonen.

– Det är allt från studenter till vanliga knegare och ungdomar. Vi vill ha en dialog med kommunen och undrar varför de inte hört av sig, säger Johannes Packalén Rosberg.

Han berättar om bakgrunden till parken:

– Från början ockuperade vi den här tomten. Vi har byggt skejtprylar och utvecklat det och några har tagit en mer konstnärlig approach och ser det som en kulturpark, säger han.

Alternativ fritidsgård

Nu hoppas han att protesterna hjälper.

– Det är en alternativ fritidsgård där man kan vara vem man är. Det måste skyddas. Här finns mycket historia och kulturella värden, säger Johannes Packalén Rosberg.

Nu är frågan vad man kommer fram till på mötet som nu ska bokas in.

– Kultur och fritid har stöttat den här verksamheten i många år med mycket pengar och ansvarat för toaletter och belysning och material. Det har varit en jättebra verksamhet, säger Tor Olsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.