Malmö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt för grovt mutbrott omhäktas

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för grovt givande av muta i samband med upphandlingen av IT-systemet Vårdexpressen blir kvar i häktet. Det står klart sedan tingsrätten i Malmö under torsdagen beslutat förlänga häktningstiden.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption bad om en förlängning av häktningstiden till den 14 januari nästa år med motiveringen att utredningen är omfattande och förundersökningen därför inte hinner slutföras inom föreskriven tid.

Tingsrätten gick bara med på förlängd häktning till den 30 december.

Vårdexpressen

Förnekar brott

Mannen är misstänkt för både grovt givande av muta och grov trolöshet mot huvudman i samband med en upphandling av det digitala vårdverktyget Vårdexpressen som köptes in av Region Skåne för cirka två år sedan.

– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget mer än att min klient förnekar brott å det bestämdaste, säger den misstänkte mannens advokat Lars Kruse till SVT Nyheter Skåne på torsdagseftermiddagen.

Stärkta bevis

Åklagarsidan har sedan mannen greps säkrat mycket tekniskt bevismaterial i form av telefoner, datorer, ipads och usb-minnen.

– Vi har hittat mycket information i den tekniska bevisningen och fått en bild av vad som hänt. Bevisningen anser jag har stärkts sedan sist. Det vi utreder nu är omfattningen av detta och hur många som är inblandade, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

– Att det begåtts oegentligheter i den här upphandlingen råder det ingen tvekan om. Det har begåtts sekretessbrott av anställda på Region Skåne och information har kommit den häktade till godo. Det är fastställt, säger Thomas Forsberg.

”Hårresande”

Han menar att straffvärdet för den här typen av brott är mycket högt och anser det angeläget för korruptionsenheten att bringa klarhet i fallet.

– Hade SVT inte upptäckt det här, kunde det blivit en rejäl smäll och ekonomiska konsekvenser på en halv miljard för regionen. Att det finns medarbetare inom regionen som medverkar till det här i ett läge när vården är hårt ansatt, är hårresande, säger Thomas Forsberg till SVT Nyheter Skåne.

Restriktioner

Enligt åklagaren finns det fortfarande behov av att den misstänkte är ålagd vissa restriktioner.

Malmö tingsrätt har sedan tidigare beslutat om kvarstad på nära 25 miljoner kronor och egendom som tillhör mannen har tillfälligt tagits i förvar i väntan på att en domstol avgör en tvist.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne från den första häktningsförhandlingen den 3 december:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet