Foto: Mikael NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snökaos i Skåne: masskrockar, avåkningar och stängda vägar

Uppdaterad
Publicerad

Det är snökaos i centrala och sydöstra Skåne. Under eftermiddagen inträffade ett femtiotal trafikolyckor och flera vägar har stängts av till följd av vädret. Vid en av olyckorna var sju bilar och två lastbil inblandade. Räddningstjänsten, polisen och Trafikverket avråder allmänheten från att ge sig ut på vägarna i området. Under kvällen och natten har bandvagnar använts för att kontrollera de igensnöade vägarna.

Snön svepte in över centrala och sydöstra Skåne under tisdagseftermiddagen. Den hårda väderleken gav upphov till trafikkaos på flera håll. 

– Det har varit ett femtiotal olyckor under dagen. Det har mestadels handlat om avåkningar, säger Calle Persson, på polisens ledningscentral.

Enligt polisen har det inte rapporterats några allvarliga personskador i några av olyckorna.

Kontrolleras med bandvagnar

Räddningstjänsten ryckte under dagen ut till 60-70 väderrelaterade trafikolyckor. Under kvällen har de med hjälp av bandvagnar kontrollerat det igensnöade området kring Tomelilla och Ystad.

– Man har använt bandvagnar för att kunna försäkra sig om att man kan komma fram och se så att där inte är någon som sitter fast på någon av vägarna, säger Torbjörn Krokström på Räddningstjänsten Syd.

Flera vägar avstängda – Tomelilla isolerat

Till följd av olyckorna och det ansträngda väderläget har flera vägar stängts av:

* Väg 11 är avstängd i båda riktningarna mellan Sjöborondellen och Svamparondellen.

* E65 stängdes av från Sturupskorset till Ystad men öppnades vid 20-tiden.

* Väg 13 från södra rondellen i Sjöbo till Ystad stängdes av men öppnades upp för trafik vid 20:30 tiden.

Det uppges var långa köer på flera vägar. Bland annat är vägarna till Tomelilla oframkomliga, dels till följd av vädret men även på grund av masskrocken på väg 11.

Trafikolycka på väg 11 väster om Tomelilla. Foto: Anders Grönlund

Här är några av olyckorna:

* 14.15-tiden. Väg 1561 mellan Benestad och Tomelilla. Tre personbilar behövde bärgas från platsen. Längre fram på samma väg i Sälshög ska tre personbilar ha kolliderat. En person ska också ha blivit påkörd i samband med olyckan.

* En av de mest omfattande olyckorna inträffade på väg 11 i Röddinge mellan Sjöbo och Tomelilla i höjd med Ramsåsa. Där var två lastbilar och sju personbilar inblandade i en krock.

* Klockan 14.51 inkom larm om två lastbilar som blockerade vägarna på väg 13 i Ystad. Ett flertal personbilar ska också ha varit inblandade i olyckan.

* Vid 15.15 tiden var det fem eller sex bilar som körde in i varandra på väg 9 vid Glemmingebro.

* På väg E65 vid Bjäresjö var två personbilar inblandade i en olycka vid 15:30. Kort därefter krockade två bilar på samma väg i riktning mot Malmö.

Polisen, räddningstjänsten och Trafikverket varnade

Under eftermiddagen gick polisen, räddningstjänsten och Trafikverket alla ut och uppmanade allmänheten att inte ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt.

– Det är väldigt stora problem i området. Vi uppmanar alla bilister att låta bilen stå hemma. Det är svårt att komma fram, säger Anna Göransson.

Snörök försvårar sikten

Enligt Trafikverket råder det snörök mellan Simrishamn och Tomelilla.

– Det kan vara mycket snöfall i kombination med hårda vindar, och risk för halka, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket. Man kan räkna med snörök och snödrev. Vi avråder privatpersoner att ge sig ut på de drabbade vägarna om det inte är absolut nödvändigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer