Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senaste tiden har varg synts till lite här och var i Skåne – och vi kan förvänta oss ännu mer varg i rörelse i vår, berättar Nils Carlsson. Se mer i videoklippet. Foto: Jennie Ekberg Karlsson och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Vargvalp bakom fårangrepp i Veberöd

Publicerad

Det var ingen vandringsvarg som låg bakom fårangreppet i Veberöd häromveckan – det var en av valparna från reviret på Linderödsåsen.

I videoklippet ovan kommenterar Nils Carlsson frågan om eventuell skyddsjakt.

I mitten av februari skedde två angrepp på tamdjur i Skåne. Det var de första tamdjursangreppen i Skåne på ett år. En get i Lönsboda utanför Osby dödades med största sannolikhet av en vandringsvarg som tidigare synts till i Halland.

Attacken på ett får i Veberöd utanför Lund var det däremot ingen vandringsvarg som låg bakom, meddelar nu länsstyrelsen.

– Vi har med salivprov kunnat konstatera att det var en av valparna från reviret, säger Nils Carlsson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

”De provar sig lite fram”

Linderödsåsen fick förra året Skånes första vargrevir i modern tid. Reviret består av ett vargpar och minst sex valpar. Förutom från vargparet har länsstyrelsen fått tag på dna från spillning från två av valparna, berättar Nils Carlsson. Och det är alltså en av de valparna som låg bakom attacken i Veberöd.

Det verkar alltså inte som att valparna tagit efter sina föräldrar som ju lever bara på vilt?

– Nej. Valparna börjar nu försöka jaga själva. De är ju stora i kroppen som de vuxna men betydligt sämre på att jaga. De provar sig lite fram. Då kan det tyvärr bli så här som med det här fåret, säger Nils Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet