Bengt Fredin i Lund bestulen på flera smycken – bland annat sin vigelring. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Bengt blev bestulen av anställd inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan blev Bengt Fredin i Lund bestulen på flera smycken, som han förvarade i sitt hem.

– Det hade aldrig hänt om man hade begärt utdrag ur belastningsregistret, säger sonen Joakim Wictorin.

Sedan årsskiftet krävs ett utdrag ur brottsregister för alla som vill bli anställda inom hemvården i Lunds kommun.

Bengt Fredin, som är pensionär, tittar på bröllopsfotografier. Vigselringarna som hustrun och han bär tog tjuven, liksom andra guldsmycken.

– Det är försvunnet för alltid, det är hemskt, säger Bengt Fredin, som är rullstolsburen och har hemtjänst i Lunds kommun.

Sonen genomförde eget detektivarbete

Till en början visste inte någon vem tjuven var men sonen Joakim Wictorin tog saken i egna händer och frågade kommunen vilka som varit där för att sedan kontrollera deras bakgrund.

– De hade anställt en person som hade ett gediget brottsregister och som dessutom avtjänade en villkorlig dom när han anställdes, säger Joakim Wictorin.

Han anmälde till polisen vilket gjorde att tjuven till slut blev dömd. Innan dess visste inte Lunds kommun om den anställdes förflutna.

– Jag tror ju att det här inte hade hänt om man hade gjort ett utdrag ur belastningsregistret, säger Joakim Wictorin.

Förlorat tilliten

Den dömda tjuven fick inte jobba kvar inom hemtjänsten i Lund men minnena sitter kvar hos Bengt. Han tror också att stölden hade kunnat undvikas om kommunen gjort utdrag ur belastningsregistret – vilket Lunds kommun numera gör.

– Man blir ju skeptisk mot människor och det vill jag inte vara, säger Bengt Fredin.

Lunds kommun har svängt

I januari började Lunds kommun begära utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar inom hemvård, rehabilitering, stöd och service. 

- Vi tittar till exempel på förmögenhetsbrott, ekonomiska brott och våldsbrott. Därefter kan vi bedöma att det inte är lämpligt att jobba med våra brukare, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Lund.  

Syftet med att begära utdragen är för att skydda de som behöver vård och omsorg.  

I morgon berättar en anställd inom hemtjänsten i Lund vad hon anser om kommunens rutin att kontrollera de anställda via belastningsregistret.

Så fungerar belastningsregister:

I belastningsregistret registreras alla domar från brott som vi begått. Ju grövre brotten är, desto längre finns de kvar i registret. 

Enligt gällande lagstiftning kan en arbetsgivare begära att arbetssökande visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. 

Under 2018 föreslog regeringen en ny lag som ska förbjuda arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret när det saknar lagstöd. Detta för att personer som har begått brott och avtjänat sitt straff ska kunna återanpassa sig till samhället och försörja sig genom arbete.  

Regeringen ville dock först utreda vilka lagliga möjligheter till registerkontroll som ska finnas om ett förbud införs. Utredningen resulterade i ett förslag om att vissa aktörer, däribland offentliga och enskilda aktörer som utför vård- och omsorgsinsatser i hemmet åt äldre eller funktionsnedsatta personer, fortfarande ska ha möjlighet att begära utdrag ur belastningsregister även om ett förbud införs. Detta är dock ännu bara ett förslag och inget beslut.

Källa: Polismyndigheten, regeringen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.