Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bergkvarabuss varslar 90 bussförare om uppsägning. Foto: Gunilla Fritze

Ytterligare 90 bussförare varslas när Skånetrafiken minskar busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad
Tidigare har bussföretaget Nobina varslat 255 skånska bussförare. Nu meddelar även Bergkvarabuss att man lägger ett varsel om uppsägning för 90 bussförare. Det är en följd av Skånetrafikens besked om färre bussturer i höst.

Med start i augusti kommer Skånetrafiken att minska antalet bussturer runt om i Skåne. Orsaken är färre resenärer.

– I hösttidtabellen har vi nio procent färre bussturer än vad vi planerade för före coronaviruset. Det vi gör är att vi tar bort linjer där vi har få resenärer och turer som går utanför rusningstrafik, sa Saman Tondnevis, chef för affärsområde buss på Skånetrafiken, till SVT Skåne i början av juni.

Beslutet får konsekvenser. Nobina har redan varslat 255 bussförare om uppsägning och nu följer Bergkvarabuss efter med varsel för ytterligare 90 förare.

Tveksam till Skånetrafikens beslut

– Det är mycket tråkigt att behöva göra så här. Men vi har inget val när bussturerna skärs ner, säger Simon Sandberg, marknadschef på företaget.

Han är tveksam till om Skånetrafikens beslut är rätt.

– Till hösten drar ju universitet och gymnasieskolor igång igen och då tror jag att pendeltrafiken med buss ökar igen, säger Simon Strandberg.

På tisdagens förmiddag gick företaget ut med ett personalmeddelande till sina medarbetare om varslet. Berörda depåer i regionen är  Broby, Kristianstad, Olofström, Ystad, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.

”Det är ogenomtänkt och oansvarigt”

– Det är en helt orimlig konsekvens. Dessutom anser vi att det är ogenomtänkt och oansvarigt av Skånetrafiken att minska ner på turtätheten när resten av samhället gör vad det kan för att minska riskerna för smittspridning, säger Tina Christensen ordförande för Kommunal avdelning Skåne.

Christensen säger att Skåne är den enda regionen i landet som drar in på kollektivtrafiken i dessa tider. Den nya tidtabellen planeras hålla hela 2021 också.

– Vi får in rapporter varje dag om att bussarna är överfulla. Jag kan inte se framför mig hur det skulle gå när skolorna börjar, säger Tina Christenen, ordförande för Kommunal i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer