Mannen blev medvetslös i arresten och avled senare på Ystad lasarett. Foto: Johan Nilsson / TT

Berusad man avled i Ystad efter natt i arresten

Uppdaterad
Publicerad

En man som varit intagen för berusning i arresten i Ystad avled på sjukhuset under torsdagsmorgonen. En förundersökning är inledd gällande tjänstefel.

Den berusade mannen, som är i 50-års åldern, hade själv sökt sig till akutmottagningen på Ystad lasarett.

– Han sökte sig själv till sjukvården och när det senare gjordes en bedömning att han var färdigvårdad överlämnades han till polisen. Det finns regler och riktilinjer för hur vi hanterar berusade personer, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Blev insatt i arrest

Under natten till torsdagen omhändertogs han på lasarettet och fördes senare från akutmottagningen till polishuset i Ystad.

– De kontaktade oss och bad oss att omhänderta honom. Vi har rutiner för hur vi samverkar, sjukvården och polisen, säger Ewa-Gun Westford.

En polispatrull förde då mannen från sjukhuset och satte honom i arrest.

Avled på sjukhuset

Under natten blev han sedan okontaktbar och gled in i medvetslöshet.

Han fördes då tillbaka till Ystad lasarett och dödförklarades senare under torsdagsmorgonen.

Enligt polisens är en förundersökning inledd gällande tjänstefel. Ärendet leds av åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Inga uttalanden

SVT Nyheter har sökt Ystad lasarett. De meddelar skriftligen att inga uttalanden görs om det enskilda fallet, samt att det i nuläget är oklart om det är aktuellt med någon utredning från lasarettets sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.