Paret passade på att ta bussen i Kristianstad när chauffören tog en paus. Foto: Ur polisens förundersökning

Berusat par stal Skånetrafikenbuss: ”Det gick inga tåg”

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna skulle från Kristianstad till en liten ort i Hässleholms kommun en natt i november förra året – och tog bussen, bokstavligt talat. De döms för att ha stulit en Skånetrafikenbuss som mannen sedan, i berusat tillstånd, framförde ungefär tre mil.

Under natten mot lördagen den 14 november förra året lämnade en busschaufför sin buss på hållplatsen vid centralstationen i Kristianstad för att ta rast. En stund senare upptäckte han att bussen var borta.

Genom GPS-systemet ombord på bussen kunde man konstatera att den befann sig i Hässleholm. Polisen larmades och efter en stunds letande fann man bussen i en liten ort i kommunen, nära parets hem.

Mannen, som satt på förarplatsen när bussen hittades, ska i samband med att polisen ingrep ha sagt att anledningen till att de tog bussen var att det inte gick några tåg från Kristianstad. Personer, oklart vilka, ska ha sagt till honom att ta bussen istället.

Nekar till brott

Mannen och kvinnan nekar till brott. I förhör säger mannen att han inte gick på bussen förrän den stod i den lilla orten i Hässleholms kommun. Han skulle in till Hässleholm med ett bilbatteri, uppger han i förhör, och eftersom där var en buss som stod öppen gick han på den.

En övervakningsfilm visar dock tydligt att de båda befunnit sig i bussen under färden från Kristianstad till Hässleholms kommun. Därför döms kvinnan för tillgrepp av fortskaffningsmedel till villkorlig dom och dagsböter. Mannen döms för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och rattfylleri till fängelse i två månader. Paret ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till Transdev, som kör Skånetrafikens stadsbussar i Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.