ID-kontroller för färd till Sverige vid tågstationen på Kastrup flygplats. Foto: Emil Langvad/TT

Besked i veckan om gränskontroller

Publicerad

Regeringen ger i veckan besked om Sverige ska begära en förlängning av gränskontrollerna eller inte.
– De måste fortsätta. Flyktingkrisen är inte över, säger Moderaternas Beatrice Ask.

De tillfälliga gränskontrollerna som infördes i samband med förra höstens flyktingkris ska upphöra den 11 november om inte regeringen ansöker hos EU-kommissionen om att förlänga dem. I förra veckan diskuterades en gemensam ansökan från Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge i samband med ett EU-möte i Luxemburg. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) kunde då inte ge besked om Sveriges linje.

– Det måste ju komma ett besked. Jag kan tänka mig att det finns många som väntar på att få veta hur Sverige ska agera, säger den förre justitieministern Beatrice Ask (M).

– Man måste väl fatta beslut, det är det man har en regering till.

Besked i veckan

Enligt uppgift till TT kommer regeringen att ge besked denna vecka om hur man ska agera när det gäller gränskontrollerna. Vid tidigare tillfällen då en förlängning varit aktuellt har beslut fattats med en veckas varsel.

EU-kommissionen gav i våras klartecken att förlänga kontrollerna till den 11 november. Varannan månad måste dock regeringen skicka in en rapport om effekten av kontrollerna. I en färsk rapport skriver regeringen att de fortfarande är nödvändiga för att kunna möta hotet mot allmän ordning och inre säkerhet. Rapporten uttalar sig bara om nuläget och inte om hur regeringen bedömer situationen efter den 11 november.

Beatrice Ask räknar med att fler asylsökande och migranter skulle söka sig till Sverige om gränskontrollerna tas bort, trots att de i dag inte är något hinder för att söka asyl i Sverige.

”Ordnad hantering”

– Varje steg vad gäller id-kontroll och gränskontroll är också ett sätt att säkerställa att vi vet vilka som kommer. Det underlättar för en ordnad hantering för alla som behöver hjälp, säger hon.

Gränskontroller finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. Andelen resenärer som kontrolleras varierar mellan 40 procent och 95 procent.

I rapporten till EU-kommissionen står att drygt tre miljoner människor har kontrollerats under perioden augusti till mitten av oktober. Av dem har 425 avvisats. Antalet som sökt asyl i samband med en passkontroll är 78. Det kan jämföras med 5 411 asylsökande totalt i Sverige under samma period.

I rapporten står också att tågen från Danmark försenas upp till tio minuter på grund av kontrollerna vid Hyllie station vid Öresundsbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer