Antiklimax-beskedet: Ingen lösning på 322-årig mordgåta

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen lösning på mordmysteriet kring svenske barockgreven. De tyska skelettfynden i somras går inte att knyta till Philip Königsmarck

Den 322 år gamla mordgåtan kring den svenske greven Philip Königsmarck tycks förbli olöst. De skelettdelar som i somras påträffades vid slottet Leine i tyska Hannover härrör inte från Königsmarck, meddelade delstatsparlamentet i Niedersachsen vid en presskonferens på måndagen.

Och för övrigt, vore det inte synd att faktiskt lösa detta romantiska mysterium? konstaterar dess talesman Jobst Graf von Wintzingerode i ett pressmeddelande.

Funna skelettdelar

Königsmarck försvann spårlöst 1694 efter ett av många hemliga kärleksmöten på slottet med en gift tysk prinsessa, Sophia Dorotea. Historikernas huvudtes har alltid varit att svensken mördades på uppdrag av den bedragne äkte mannen, kurfursten Georg, sedermera kung Georg I av England. Misstankarna mot Georg om mord – eller anstiftan därtill – har dock aldrig gått att leda i bevis.

Uppståndelsen blev därför stor i augusti i år när byggarbetare, i färd med att installera en handikapphiss, hittade skelettdelar under slottet. Skulle ett legendariskt ”cold case” från barockens tidevarv nu äntligen få sin lösning?

Troligen munkar

Men på måndagen, efter flera månaders ingående expertanalyser, meddelade alltså delstatsparlamentet i Niedersachsen att inga av fynden gått att knyta till Philip Königsmarck.

Det handlar istället om kvarlevor av varierande ålder från minst fem individer och även från några djur. Den enda skelettdelen från en människa någorlunda samtida med greven är en bit av ett skallben, som dock vid närmare analys visat sig härröra från en kvinna.

De många fynden hänger samman med att marken kring slottet Leine tidigare inrymt såväl en egen kyrka med tillhörande begravningsplats samt ett medeltida kloster, vars munkar även de fick sin sista vila i dess närhet.

Till det ska läggas ett okänt antal begravningar av patienter från två fattigsjukhus som också funnits på platsen.

300 kärleksbrev

Den förbjudna kärleken mellan Philip Köningsmarck och Sophia Dorotea och inte minst dess dramatiska slut har under seklernas lopp varit hett stoff för historiker, romanförfattare och filmmakare.

Det finns uppgifter om att en av kurfurstens livvakter på sin dödsbädd ska ha erkänt att han och tre andra vakter slog ihjäl den då 29-årige svensken med sina hillebarder på Georgs direkta order, natten till 1 juli 1694.

En annan – och möjligen lite brokigare – spekulation har varit att Königsmarck undkom med livet i behåll och emigrerade till Amerika.

Betydligt mer handfasta är bevisen på passionens styrka. Under de cirka två års tid förbindelsen mellan Philip Königsmarck och Sofia Dorotea pågick hann de utväxla cirka 300 hemliga kärleksbrev, delvis skrivna i chiffer. Den eldiga korrespondensen finns forfarande bevarad i sin helhet på Lunds Universitetsbiblioteks handskriftsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.