Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Börjesson är vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne. Hör honom förklara i klippet vad skyddsjakten innebär. Foto: Magnus Hellström och Carolina Svalbacke/SVT

Beslut: Varg i Skånereviret får skjutas efter nästa angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en varg i reviret på Linderödsåsen. Beslutet togs på tisdagen och gäller från den dag det sker ett nytt vargangrepp.

Tre vargar från reviret ligger bakom fyra attacker mot tamdjur. Beslutet om skyddsjakt togs sedan DNA-svaret kommit från det senaste vargangreppet i Hörby. Provsvaret identifierar tiken i reviret, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Det är dock inte bestämt vilken av vargarna som jakten kommer fokusera på. Skyddsjakten startar med spårhund direkt om det blir ett nytt angrepp på tamdjur. 

– Skyddsjakt i ett revir är svårt. Det finns flera vargar i reviret och vid skyddsjakten måste vi försöka rikta in oss på den skadegörande individen eller individerna, säger rovdjurshandläggare David Börjesson till SVT Nyheter.

Vargen i Skåne

Fyra angrepp i reviret

Det har hittills skett fyra angrepp i vargreviret på Linderödsåsen, sedan det etablerades i januari 2021. 

Beslutet om skyddsjakt togs två veckor efter att länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på en varg i norra Skåne – en varg som senare sköts utanför Ljungby i Kronobergs län. 

Jaktledare står beredda

Länsstyrelsen har nu utsett jaktledare, som står beredda om ett nytt angrepp inträffar. 

– Specialtränad hund kommer användas från angreppsplatsen för att spåra den varg som gjort angreppet, samtidigt som jaktledaren placerar ut skyttar. Det här är en metod som använts vid skyddsjakt i andra län och vi bedömer att den är lämplig även i reviret på Linderödsåsen, säger David Börjesson.

I oktober 2021 konstaterade länsstyrelsen att det fötts vargar i reviret:

Vargangrepp på Linderödsåsen

  • 1 augusti: ett dött får, Hörby kommun (fjolårsvalp)
  • 19 september: tio döda får och två skadade, Hörby kommun, (hane och tik)
  • 13 november: fem döda får och ett skadat får, Hörby kommun, (hane och tik)
  • 17 november: fyra döda får och ett skadat, Hörby kommun (tik)

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet