Frågan om schemalagda toalettbesök på Pågatågen rullar vidare. På onsdagen upphävde kammarrätten beslutet om kisspauserna. Foto: Johan Nilsson/TT

Beslutet om kisspauser på Pågatågen upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten upphäver beslutet som gav personalen på Pågatågen rätt till schemalagda kisspauser. Det finns inte juridiskt stöd för Arbetsmiljöverkets krav, enligt kammarrätten.

– Det krävs att åtgärden har ett klart stöd i lag och att syftet med ingripandet uppväger de negativa effekter det innebär för arbetsgivaren, säger rättens ordförande, kammarrättsrådet Åsa Ståhl, i ett pressmeddelande. 

Arbetsmiljöverket har tidigare beslutat att tågentreprenören Arriva skulle ordna med pauser till personalen efter två och en halv timme, för att kunna besöka en personaltoalett och slippa gå på kundtoaletterna på tågen. Annars skulle bolaget tvingas betala 80 000 kronor i vite. 

Stöd i förvaltningsrätten

– För de flesta är det en självklarhet att kunna gå på toaletten när man vill på sin arbetsplats, men inte för oss. Vi måste planera hur mycket vi dricker och hur långt vi ska köra, sa huvudskyddsombudet Ola Brunnström till SVT Nyheter Skåne i oktober. 

Arriva överklagade Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten, som gick på verkets linje.  

Då vände sig Arriva till den högre instansen kammarrätten, som på onsdagen avkunnade sin dom: Beslutet om schemalagda kisspauser upphävs. 

Saknar rättslig grund

Enligt kammarrättsrådet Roger Pettersson är det tveksamt om de bestämmelser som Arbetsmiljöverket hänvisat till är en tillräcklig rättslig grund för beslutet.  

Fördelarna för tågpersonalen måste också stå i proportion till olägenheterna för tågbolaget, konstaterar han i pressmeddelandet.

– Resonemanget tragiskt. Man hänvisar till proportionalitetsprincipen och att det kommer att kosta företaget för mycket pengar och orsaka olägenhet. Det är en tråkig anledning, säger huvudskyddsombud Ola Brunnström till SVT Nyheter.

”Viktigt ha kvar flexibiliteten”

På Arriva konstaterar man att det varit ett långdraget ärende som pågått i två och ett halvt år.

– Nu har det fått ett slut och vi konstaterar att kammarrätten går på vår linje, säger Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund till SVT Nyheter.

– Vi försöker beakta personalens önskemål, och på 80 procent av turerna är det redan som Arbetsmiljöverket vill. Men det är viktigt att ha kvar flexibiliteten. Annars blir det mycket mer uppstyckade scheman, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.