Covidsmitta har gjort att det just nu är besöksförbud på anstalten i Kristianstad. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Besöksförbud på anstalten i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Det är besöksförbud på fängelset i Kristianstad efter covidsmitta bland både intagna och personal.

– Vi har många sjuka varje dag och helt enkelt svårt att få ihop det, säger Cecilia Ahlman som är kriminalvårdsinspektör på anstalten.

Kriminalvården har infört tillfälliga besöksförbud i sin regioner Mitt och Öst fram till en bit in i februari. I Syd har man inte stängt helt, men det är förbud mot besök i Kristianstad.

– Det verkar som att smittan kom in senare hos oss. Det är nog därför det skiljer sig, säger Cecilia Ahlman.

Många borta från jobbet

Fängelset har avdelningar som klarat sig helt från smitta. Men där smittan kommit in har upp mot hälften av de intagna blivit smittade. Och även bland personalen är det manfall.

– Vi har många som är sjuka varje dag, säger Cecilia Ahlman.

– Det är både folk som är sjuka själva och som sitter i familjekarantän. Dessutom är det ju säsong för vanliga förkylningar också, så vi har haft svårt att få ihop det. På häktet har det varit riktigt tufft. Det är ju en mycket mindre enhet, så där slår frånvaron ännu hårdare.

Ledsna och besvikna

För att klara utbrottet så har man infört ett tillfälligt besöksförbud.

– Det är naturligtvis otroligt tråkigt, eftersom besöken betyder mycket för de intagna och deras anhöriga, säger Cecilia Ahlman.

– Men jag tycker att alla tagit det väldigt bra. De är givetvis ledsna och besvikna, men det förstår varför det blivit så här.

Besöksförbudet går ut fredag 28 januari och just nu finns inga planer på att förlänga det.

– Nej, det känns som att vi fått grepp om smittan och att den den på väg ner, säger Cecilia Ahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.