Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu hävs snart besöksförbudet. Men det kan bli olika regler för olika delar av vården och omsorgen säger Region Skåne. Foto: Hasse Holmberg / TT

Besöksförbudet hävs: ”Men det kommer inte att bli som innan”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer det allmänna besöksförbudet att hävas inom vården och omsorgen i Skåne. Men regionen varnar för att tron att faran är över.

– Det här är inte samma sak som att det blir som det var innan, säger Pia Lundbom som är regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Skåne var snabba med att införa besöksförbud när coronasmittan började breda ut sig. Även om förståelsen har varit stor, så är det ändå många äldre och anhöriga som berättat att det är jobbigt att inte kunna få besök eller hälsa på.

Nu ska det generella förbudet snart hävas, men det innebär inte att allt går tillbaka till det som gällde tidigare.

– Det kommer att bli olika regler på olika ställen. Det blir inte samma på ett äldreboende som på en vårdavdelning på ett sjukhus, utan det kommer att ske lokala tillämpningar, säger Pia Lundbom, Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör.

Behöver besök

Hon säger att ett totalt besöksförbud inte är hållbart i längden.

– Vi tror att den här pandemin kommer att hålla på under en längre tid och man kan inte ha ett generellt förbud hur länge som helst. Vi vet att det finns personer som behöver få besök eller ha med en anhörig vid läkarbesök. Vårt fokus just nu är att se till att alla besök blir säkra. Ser vi att vi får in smittan på sjukhus så kommer vi att skärpa reglerna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer