Nedriven kontaktledning Foto: Fanny Palm

Kontaktledningsbyten ger besvärlig tåghelg i Skåne

Den som planerat att resa mellan Lund och Hässleholm med tåg får ta bussen. Arbete med att byta ut kontaktledningar på sträckan gör att alla tåg ställs in från och med natten mellan fredag och lördag till tidig måndagmorgon.

Det är det pågående arbetet med att byta ut alla kontaktledningar på sträckan, som pågår under tio helger i år, som påverkar trafiken. Arbetet ska vara avslutat i början av 2019 enligt Trafikverkets planering. I helgen ställs alla Öresundstågs- och Pågatågsavgångar mellan Lund och Hässleholm ställs in.

– Vi stänger av tågbanan i 50 timmar och då är vi på plats över hela banan och gör jobb. Totalt jobbar bortåt hundra personer dygnet runt med detta i helgen, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Ser över växlar

Dessutom ställs de pågatåg som avgår 23 minuter över heltimme från Malmö Hyllie också in, mellan Malmö Hyllie och Lund C. Skånetrafiken hänvisar till övriga tåg på sträckan och ersättningsbussar mellan Lund och Hässleholm.

Samma sak gäller för pågatåg som normalt avgår från Hässleholm på 26 minuter över heltimme och från Lund 14 minuter över – de trafikerar inte heller Lund C – Malmö Hyllie.

Förutom att byta ut gamla kontaktledningar passar Trafikverket även på att utföra vanligt underhållsarbete på sträckan under helgen.

– Det handlar till exempel om att se över växlar och göra vegetationsröjningar, alla typer av underhållsåtgärder. Det är jätteviktigt för att banan ska hålla, säger Henrik Andersson.

Teckomatorp påverkas

Även pågatågen på sträckan Lund – Teckomatorp påverkas och stannar inte i Eslöv och Marieholm. Bussar kör mellan Eslöv och Teckomatorp via Marieholm varannan timme.

På sträckan Lund – Hässleholm sätts ersättningsbussar in direkt och på mellanstationerna.

Information om hållplatser för ersättningsbussarna finns på Skånetrafikens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer