Fönstret till biblioteket i korsningen Lommavägen/Lundavägen träffades av skott. Foto: SVT

Bibliotek och bostadshus i Arlöv träffades av skott

Uppdaterad
Publicerad

De skott som under torsdagskvällen träffade 172:ans buss när den passerade Sockerbrukstorget i Arlöv träffade också fönsterrutorna på ett bibliotek och ett bostadshus.

– Det kunde ha slutat hur illa som helst, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

Biblioteket ligger i korsningen Lommavägen/Lundavägen och bostadshuset, som är ett 55+-boende, ligger precis intill.

Kulor träffade rutor på markplan i både biblioteket och bostadshuset. Biblioteket hade stängt strax före skottlossningen och bostadshuset har inga bostäder på markplan.

LÄS MER: Buss beskjuten i Arlöv – bil kan ha varit målet

Polisen hade på torsdagskvällen bara spärrat av motsatt sida av korsningen, cirka 80 meter bort. Först efter att boende börjat sopa upp glassplitter i trappuppgången och påtalat att även byggnader på andra sidan träffats av skott, fortsatte polisen sin tekniska undersökning även där.

Att förbipasserande personer som rörde sig ute under den tidiga kvällen löpte stor risk att träffas är det ingen tvekan om, menar Ewa-Gun Westford.

– Det var en ren tillfällighet att någon inte blev träffad. Vi har konstaterat att det är så situationen ser ut ibland i och runt i Malmö, att man inte tar ett dugg hänsyn till de konsekvenser som blir, säger hon.

Pia Malmgren är bibliotekarie på biblioteket i Arlöv och bor tvärs över gatan från sin arbetsplats.

– Jag såg att de var avspärrat igår kväll så jag gick ner och fotade och frågade vad som hade hänt. Klart att det är obehagligt när hela ens gata är avspärrad för att det varit skottlossning, men jag känner mig inte otrygg här.  

Kulan gick aldrig igenom bibliotekets fönsterruta. Bibliotekets öppettider och verksamhet under fredagen påverkas inte.

Skottlossningen i Arlöv på torsdagskvällen är rubricerad som försök till mord. Under natten har en man suttit frihetsberövad i ärendet. Han är dock släppt på fri fot och inga misstankar kvarstår mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.