Saaed Sarvioskouey hamnade bakom bilen med nazistflaggan Foto: Saeed Sarvioskouey

Bil med nazistflagga körde genom Rosengård

Uppdaterad
Publicerad
En bil med en stor nazistflagga på bakluckan körde runt i Malmö i torsdagskväll. Saeed Sarvioskouey var på väg hem från volleybollträningen med en kompis när de fick syn på bilen.

– Vi slutade kvart i tio och hamnade precis bakom bilen. När vi kom till  rödljuset kom vi upp bredvid honom, han bara tittade på oss och log, säger Saeed Sarvioskouey, till SVT Nyheter.

Enligt Sydsvenskan har ingen anmälan angående bilen upprättats hos polisen. Polisens ledningscentral har inte heller fått in några samtal om att en bil med nazistflagga har skymtats. Saeed Sarvioskouey tänkte inte heller på att polisanmäla händelsen.

–Nej inget sådant, vi tänkte bara att det var en galning. Man blir ju chockad när man ser något sådant, just när de kommer i Rosengård känns det som att han är ute efter någonting, att han försöker skapa reaktioner.

Tänkte ni på att konfrontera honom?

– Nej , man kan inte fixa hat med hat, man kan inte slå någon, man måste visa kärlek även om folk gör fel.

Vad kände ni när ni såg flaggan?

– Man blir besviken och chockad, vad är detta, sen tänker man att det kanske inte är så överraskande i den världen vi lever i, det är vår verklighet idag.

Nazistklotter på universitetet i Lund

Nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen misstänks i natt ha ha klottrat ner flera byggnader på Lunds universitet, rapporterar flera medier. Universitetsbibliotekets entré hade även spärrats av med plastband med organisationens logga på.

Enligt tidningen Lundagård ska det på en uppsatt lapp ha stått: ”Ni är så korkade att ni tror på förintelselögnen.”

– Allt är dokumenterat och nu ligger anmälan hos polisen, säger Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet, till Lundagård.

Hela södra universitetsområdet är drabbat och i stort sett alla byggnader i området ska ha klottrats ned med organisationens logga. En fasad har blivit nedklottrad med en bild föreställande Adolf Hitler.

– Jag känner avsmak. Det är fruktansvärt, säger universitetsbibliotekets administrativa chef Elisabeth Stålesjö till Sydsvenskan.

Polisen rubricerar ärendet som hets mot folkgrupp. Det är oklart om det finns något samband mellan händelsen i Malmö och händelserna i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer