Bilen med smuggelhundarna stoppades i Trelleborgs hamn under måndagen. Foto: TT

Bil stoppad med 17 smuggelhundar

Uppdaterad
Publicerad

När färjan från Rostock kom in i Trelleborgs hamn på måndagseftermiddagen stoppades en personbil med 17 hundvalpar av tullen. Jordbruksverket beslutade direkt att valparna skulle avlivas.

– Det var flera hundburar i bilen, både i baksätet och i bagagelutrymmet, säger Håkan Hansson, biträdande chef på gränsskydd i Malmö.

Två gripna

Två personer fanns i bilen tillsammans med hundarna och de båda greps. En veterinär kom till platsen och efter kontakt med Jordbruksverket beslutades att valparna skulle avlivas direkt.

– Nu är en av de två gripna släppta men den andre en man i 45-årsåldern sitter fortfarande frihetsberövad, säger Håkan Hansson.

Kan bära på smitta

Hundarna som smugglas in i landet avlivas ofta eftersom de kan bära på farliga sjukdomar som rabies eller parasiter som dvärgbandmask. Valparna kommer i stort sett alltid från östeuropeiska länder där det finns leptospiros, hakmask och salmonella hos hundar. I Sverige är många hundar vaccinerade för en del av sjukdomarna och i andra fall så finns parasiter eller sjukdomar här.

Mindre hundras

Han har sett bilder på hundarna och menar att de inte såg medtagna ut. Hundarna är av en mindre ras och troligen redan sålda till köpare i Sverige.

Fortsatta förhör kommer att hållas med den misstänkte under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.