Foto: Helena Bohm Nilsson/ Teckning: Anna Södergård

Bilderbok om könsöverskridande för de yngsta

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en bilderbok om könsöverskridande för de allra minsta barnen. Där presenteras en häst som vill vara hund och en husse som klär sig i klänning.

– Jag önskar att barn redan tidigt förstår att de får vara vem de vill, säger Susanne Pelger, bokens författare.

I sitt arbete som lektor vid Lunds universitet har Susanne Pelger mött flera elever som genomgått en könskorrigering. De har varit öppna och berättat, men det finns säkert många som går och bär på sin hemlighet, tror hon. Att känna sig udda, att inte passa in i normen, skapar lätt en känsla av ensamhet och otrygghet.

Därför vill hon att små barn redan tidigt ser att en kostymklädd man efter jobbet mycket väl kan byta om till klänning och måla läpparna knallrosa, som husse gör i boken ”Hästen & Husse”. I hens bostad finns också en häst som valt att vara hund och därför går i koppel, jagar katter och gillar ben. För så kan det vara, alla är inte antingen pojke eller flicka, påpekar Susanne Pelger som är doktor i genetik och lärare i biologi och matematik.

Kan farbröder ha klänning?

– Det är inte så enkelt. Bara för att en persons kön bestäms av kromosomerna är inte könsidentiteten bestämd. Den är mer komplex, där spelar både gener, hormoner och miljö roll.

Boken kom nyligen ut, men några grupper förskolebarn har redan hunnit bläddra i den. Bilderna brukar starta livliga diskussioner, berättar Susanne Pelger.

– Kan farbröder ha klänning? Och måla läpparna? Jaa!.. brukar barnen svara.

För det är ju som hästen (som vill vara hund) säger i boken, påpekar hon:

”Man är som man är. Det är ju då man är som bäst.”

TV: Se inslaget

Ur bilderboken ”Hästen och Husse” Foto: Anna Södergård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.