Skåne är det län i landet som producerar mest biogas. Foto: SVT

Biogasen ökar kraftigt i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av biogas i Skåne ökade med nästan 20 procent under 2014 jämfört med förra året. Skåne fortsätter vara det län i landet som gör mest biogas.

Skånes produktion av biogas ökade kraftigt under 2014 jämfört med föregående år. Enligt rapporten ”Produktion och användning av biogas och rötrester år 2014” är Skåne ohotad etta och det län i landet som gör mest biogas.

I Skånes 47 biogasanläggningar producerades sammanlagt 351 GWh förra året vilket är en ökning med dryga 19 procent. Den sammanlagda biogasproduktionen i hela landet ökade med sex procent och uppgår nu till 1,8 TWh.

– Skåne har länge varit ett föredöme och står ännu en gång för en fantastisk utveckling. Jag hoppas att engagemanget bland regionens och kommunernas politiker fortsätter så att produktionen kommer till användning i den skånska kollektivtrafiken. Regeringens ansökan hos EU om förlängd skattebefrielse, reducerat förmånsvärde för gasbilar, ökat gödselgasstöd och nya klimatinvesteringsprogram borde bana väg för fortsatt skånsk biogasutveckling, säger Anders Mathiasson, VD Energigas Sverige.

Flest ställen att tanka på i Skåne

Den nationella statistiken visar även att biogasen nu står för över 70 procent av den sålda fordonsgasen vilket är en historiskt hög nivå. Antalet gastankstationer ökar också. Av landets 157 publika tankstationer finns 28 i Skåne.

– Vår höga andel biogas gör oss till ett föredöme i världen och visar att den gröna omställningen är fullt möjlig. Vi tar effektivt hand om vårt avfall och ersätter en del av de fossila bränslena, med kraftigt minskade utsläpp till följd, avslutar Mathiasson.

I slutet av förra året fanns det 277 biogasproducerande anläggningar i Sverige, varav 139 avloppsreningsverk, 60 deponier, 37 gårdsbiogasanläggningar, 35 samrötningsanläggningar och fem industrigasanläggningar.

Statistiken i artikeln är sammanställd av Energigas Sverige i samarbete med Avfall Sverige, Svenskt Vatten och LRF och finansieras av Energimyndigheten.

Biogas

Biogas är den gas som bildas när organiskt material, såsom gödsel, avföring, avloppsvatten från industrier, slam från reningsverk, hushållsavfall, växter och energigrödor, bryts ned av metanproducerande bakterier utan närvaro av syre.

Tre grupper av bakterier samverkar i dessa processer. Slutprodukterna från ”jäsningsprocesserna” är en gas innehållande normalt ca 60 volymprocent metan och ca 40 volymprocent koldioxid samt små mängder svavelväte och en restprodukt bestående av svårnedbrytbart material.

Biogasbildningen beror på mängden lätt nedbrytbara organiska föreningar i materialet, temperaturen och pH.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.