Foto: Nicolai GrantVisa alla (2)
Visa alla (2)

Birgit Nilsson hedrad med staty

Uppdaterad
Publicerad

På dagen som skulle varit sopranen Birgit Nilssons 95-årsdag, hedrar Båstads kommun henne med en staty.

Avtäckningen skedde på fredagseftermiddagen och statyn är formgiven av konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz.

– Jag tänkte att jag inte bara ville göra ett yttre porträtt, utan också ett intre porträtt. Jag tycker att jag har lyckats med det, säger Ulla Kraitz.

Ulla och hennes make Gustav har tillsammans gjort statyn. Ulla har skulpterat formen, medan Gustav gjort den blåa keramiken.

– Jag har gjort flera exemplar som spruckit. Det har tagit oss tre eller fyra år att bli färdiga, säger Gustav.

Lång karriär

Birgit Nilsson var en välkänd operasångerska, med hög röststyrka och en exceptionell förmåga att hålla höga toner länge. Hon hade en lång internationell karriär.

Efter hennes död 2005 instiftades Birgit Nilsson prize som går till framgångsrika musiker inom den klassiska musiken, med en prissumma av en miljon dollar.

Prisstatuetten är också gjord av konstnärsparet.

Ser över horisonten

Kommunen har betalt 800 000 kronor för statyn på Dahlmanska tomten, men Gustav Kraitz uppskattar att den tid och arbete de lagt ner är värt runt två miljoner kronor.

– Hon tittar ut över horisonten, evigheten. Vi tycker att det var värt allt arbete för att göra en bra staty, säger Gustav Kraitz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Foto: Nicolai Grant
Foto: Nicolai Grant