Birgitte skickades hem – två gånger

Publicerad

Birgitte Jensen var klädd för operation, med nål i armen och allt. På stående fot fick hon då veta att operationen ställdes in – igen. Orsak: brist på personal.

Ett 40-tal kvinnor kvinnor fick förra året besked om att deras operation på kvinnokliniken i Malmö strukits i sista stund. En av dem är Birgitte Jensen från Trelleborg, som lider av endometrios, en kvinnosjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna.

Birgitte var klädd i operationskläder och preparerad med nål i armen när hon fick besked att det inte skulle bli någon operation den 3 december, som planerat.

– De sa till mig att det var resursbrist. Att det inte fanns tillräckligt med operationssköterskor, säger Birgitte Jensen.

Hon fick klä på sig och åka hem med recept på smärtstillande mediciner. Birgitte fick en ny kallelse till operation och i måndags, 19 januari, var det dags igen.

– När jag frågade läkaren om operationen skulle bli av den här gången sa hon att det är mycket ovanligt att en operation ställs in två gånger, säger Birgitte.

Fick åka hem för andra gången

Men det som inte skulle hända, hände. Birgitte låg och väntade på operation när hon fick besked om att hon tyvärr fick åka hem igen. Den här gången hade hon fått medicin som gjorde henne vimmelkantig.

– Det var tur att en snäll människa körde mig hem för jag var helt snurrig, berättar Birgitte.

Hennes 20-årige son Daniel, sitter bredvid henne i soffan i lägenheten i Trelleborg, när hon berättar sin historia. Han ser på sin mamma och säger:

– Jag vill att min mamma ska få hjälp. Det känns surrealistiskt det som händer i ett land som Sverige.

Tredje gången gillt?

Nu har Birgitte fått en ny operationstid till den 27 januari.

– Jag vet inte om jag vågar tro att det ska bli av den här gången men jag vill kunna röra på mig igen, klä om möbler och plantera om mina blommor, säger Birgitte.

På bordet ligger två paket med mediciner som ska dämpa hennes smärtor.

Kvinnokliniken är inte värst drabbat av inställda operationer men eftersom det finns en allmän brist på framför allt operationssköterskor och narkosläkare drabbas alla specialiteter. Det saknas även vårdplatser.

– Vi har ibland fått lägga patienter på BB i väntan på operation och det går men är inte riktigt bra, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnokliniken på SUS, Skånes universitetssjukhus, i Malmö och Lund.

Många inställda operationer i fjol

Hon berättar att 39 operationer ströks på KK i Malmö förra året och 22 i Lund sedan oktober i fjol.

– Vi arbetar med att hitta lösningar på både lång och kort sikt så patienterna inte ska drabbas, säger Pia Teleman.

Det som också händer är att en planerad operation ställs in för att ett akutfall kommer in.

– Det kan till exempel vara ett akut kejsarsnitt eller att en patient blöder mycket efter en förlossning. Dessa patienter måste vi ta hand i första hand, säger Pia Teleman.

Endometrios

Visa

Växt av livmoderslemhinna utanför livmodern, vanligen på äggstockar eller i bukhinna,blåsa och tarm.

Även andra organ kan drabbas.

Endometrios uppkommer genom att celler från livmoderslemhinnan förs till bukhålan via äggledarna eller till mer avlägsna organ via blodvägar. Symptomen varierar beroende på lokalisation och storlek.

Ett vanligt sypmptom är smärtor vid menstration.

Endometrios kan behandlas med hormoner. Kirurgisk behandling är lämplig i vissa fall. Endometrios kan vara orsak till infertilitet.

Ur: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer