Skanör-Falsterbo församling slås samman med Höllviken trots protester. Biskopen hoppas på lugn och ro. Foto: Krister Hansson

Tvångsäktenskap mellan församlingar på Falsterbonäset

Uppdaterad
Publicerad

Varken församlingen i Skanör-Falsterbo eller i Höllviken vill ingå i ett ”tvångsäktenskap” men nu blir det så. Stiftsstyrelsen i Lund har beslutat att de båda församlingarna ska gå samman.

– Det här är ett bra beslut som förhoppningsvis ska skapa lugn och ro, säger biskop Johan Tyrberg i Lund.

Bråken i Skanör-Falsterbo församling har varit en följetång, som SVT Nyheter Skåne tidigare har rapporterat om. Redan 2019 var frågan om ett samgående med grannförsamlingen aktuell. Stiftsstyrelsen i Lund har nu beslutat att Skanör-Falsterbo församling ska gå samman med Höllviken och bilda Näsets pastorat.

– Det finns en stor besvikelse bland många i församlingen, säger Jerker Schmidt, vikarierande kyrkoherde i Skanör-Falsterbo.

Han är orolig för vad en sammanslagning kan innebära.

Är du rädd för att medlemmar lämnar svenska kyrkan?

– Det vill jag inte spekulera i, säger Jerker Schmidt.

Kan bli konsekvenser

Biskop Johan Tyrberg tror det kan bli medlemsavhopp i protest mot sammanslagningen.

– Så kan det bli, men medlemmar som tidigare lämnat på grund av det som hänt i församlingen kanske kommer tillbaka nu.

Den första januari 2023 ska sammanslagningen vara klar. Det ska finnas ett kyrkoråd, ett kyrkofullmäktige och en kyrkoherde.  I respektive församling ska det finnas ett församlingsråd.

– Det riktiga är att det blir Höllvikens kyrkoherde som får leda det nya pastoratet, säger Johan Tyrberg.

De båda församlingarnas ekonomi och personal slås samman. Det finns i nuläget inga planer på att krympa personalstyrkan.

Hör om turerna kring Skånes bråkigaste församling:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.