”Inte acceptabelt” att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna nu är i beroendeställning av Sverigedemokraterna, twittrar Liberalernas partiledare. Foto: TT/Skärmdump från Twitter

Björklund: ”Inte acceptabelt” att L röstar fram SD lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Liberalerna i Hässleholm under måndagen medverkade till att M och SD tillsammans kunnat säkra makten i kommunfullmäktige, reagerar nu partiledaren Jan Björklund (L) kraftig på att hans partikollegor gjort sig beroende av SD.
”Liberalerna förhandlar inte med SD. M+L+KD i Hässleholm satte sig fr o m igår i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt,” skriver Björklund på Twitter.

Under måndagskvällen blev det klart att Moderaterna och Sverigedemokraterna för fösta gången i Sverige går samman för att säkra makten på kommunnivå, i valet av ordförande i Hässleholms kommunfullmäktige fram till valet 2018. Moderaternas kandidat Douglas Roth vann omröstningen.

– Moderaterna kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen, sa Pär Palmgren (M), oppositionsråd, då efter omröstningen.

Fick stöd av L och KD

Vid omröstningen på måndagskvällen röstade även Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl fram moderater och sverigedemokrater till de tyngsta posterna i kommunen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har tidigare varit tydlig med att han inte anser att hans parti ska samarbeta med Sverigedemokraterna, på något plan i politiken. Han har kallat M-ledaren Anna Kinberg Batras invit till SD för ”olyckligt”.

Björklund: Förhandlar inte med SD

På tisdagen markerade också Björklund på Twitter mot sina lokala partikollegor.

”Liberalerna förhandlar inte med SD. M+L+KD i Hässleholm satte sig fr o m igår i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt,” skriver Björklund.

Att samarbetet skulle vara en strategisk ursäkt för en allians i minoritet är ingen ursäkt, tycker Björklund.

– Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna. Det är ett parti som har rötter i rasismen och som har ena foten kvar i den myllan, och Liberalerna ska inte bidra till att de får inflytande, vidareutvecklar Jan Björklund sitt resonemang för TT.

– Om SD röstar på alliansens förslag är det en sak, men det är inte acceptabelt att förhandla om fördelningen av uppdrag med partiet. Det ger SD för stort inflytande, anser han.

Framfört sin protest

Björklund har inte fått fler signaler om vilja till ett SD-samarbete bland Liberalernas företrädare på fler platser ute i landet, uppger han, även om det finns kommuner där SD passivt stöder ett alliansstyre.

– Det är en sak att prata med partiet, men att förhandla politik med dem är ohållbart, säger Björklund, som också har framfört sin ståndpunkt till de lokala partiföreträdarna i Hässleholm.

– Vi har haft dialog med tre fullmäktigerepresentanter för Liberalerna i Hässleholm. En av dem, gruppledaren, röstade nej till detta samarbete med SD så det var de övriga två som bröt mot partilinjen. Vi tar det skarpaste avstånd från detta, och tycker att de borde ha avstått, säger Jan Björklund.

S: M och SD har gjort upp i hemlighet

Enligt Socialdemokraterna i Hässleholm, som nu förlorar makten i kommunen, har M och SD ”gjort upp i kulisserna” om ett samarbete för att kunna ta makten i Hässleholm.

– Vi har inget formellt samarbete med Moderaterna men i praktiken blir detta en valteknisk samverkan, säger Patrik Jönsson (SD).

M: Alliansen (utan C) som styr

Moderaterna får nu ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Hässleholm. Sverigedemokraterna får vice ordförandeposterna.

Moderaterna centralt ser det samtidigt som att M, L och KD är de partier som kommer att styra Hässleholms kommun tillsammans.

– De som styr kommunen är ju de som har fått igenom sin budget, vilket är M, L och KD, och de som har kommunstyrelseordförandeposten. Det är de tre partierna som samarbetar, säger Niklas Gillström, pressekreterare för Moderaterna, till TT.

”En liten sensation”

Det som sker följs av politiker på riksplanet och har lyfts fram i utländsk media.

– Det är en liten sensation och det kan spela en viss roll att Moderaterna har signalerat att man är beredd att ta makten på riksplanet med visst stöd av Sverigedemokraterna, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap i Lund, som länge studerat Sverigedemokraterna i Skåne.

Exempel på nytt politiskt landskap?

Jonas Hinnfors, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet, påminner om att kommunpolitikerna är friare överlag att bilda majoriteter och att många olika varianter på samarbete över blockgränserna redan finns i ett stort antal kommuner.

TT: Är det här ett exempel på hur svensk politik nu kommer se ut?

– Nja, det beror nog på. Visserligen har moderatledaren släppt på kontaktförbudet med SD men det finns ändå en stor intern tveksamhet att gå långt i samarbete med SD. Det är blandade signaler och jag tror inte att Moderaterna har landat i vad de tycker.

SVT Nyheter söker Jan Björkund för en utförligare kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet