Oskar och Ebbe Gymark, Elin Nilsson och Bassel Alameen. Foto: Sanne Kleiner

Middagsklubben som slår ett slag för integration

Publicerad

Genom middagsklubben Invitationsdepartementet bjuder privatpersoner hem nyanlända på middag. Ett sätt att öva svenska och få nya kompisar.

Elin Nilsson och Bassel Alameen blev kompisar genom att äta middagar hos varandra.  Bassel har varit hemma hos Elin och hennes pojkvän i Malmö flera gånger. Sist de sågs blev Elin bjuden på syrisk mat hemma hos Bassels bror och hans familj.

– Det är så kul att vi till och med lärt känna varandras familjer, säger Elin Nilsson.

– För mig har det här blivit ett helt nytt sätt att träffa svenskar. Jag är väldigt glad över att jag träffat Elin, säger Bassel Alameen som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan.

Invitationsdepartementet finns över hela landet. Bara i Malmö har flera hundra middagar anordnats sedan de startade.

Idén är enkel: man skapar ett konto på hemsidan, väljer vem och hur många man vill äta middag med.

–  Vi har lärt oss väldigt mycket av varandra. Jag har lärt mig mer om Syrien och hela processen med att komma till Sverige. Sen är det ju bara en bonus att man fått en kompis på köpet, säger Elin Nilsson.

Bassel och Elin har lärt känna varandras familjer genom hemlagade middagar. Foto: Sanne Kleiner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.