Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du mamman berätta om vad som hände, ljudinspelningen är ett utdrag från rättegången. Foto: SVT/ Truls Wallin

Blev misshandlad inför sitt barn – hör mammans berättelse

Publicerad

Mannen dömdes i december för att ha misshandlat sin fru när deras 14 månaders bebis låg bredvid i soffan. I och med det föll en av de första domarna gällande barnfridsbrott i Skåne.

Även om barnet var så litet att det själv inte kunde vittna dömde tingsrätten mannen som skyldig både till misshandeln och barnfridsbrott. Han dömdes till samhällstjänst och att betala skadestånd till barnet.

När SVT Nyheter kom i kontakt med mamman berättar hon att hon är väldigt tacksam över den nya lagen.

– Jag visste inte att den fanns innan men jag uppskattar den så mycket. Den är här och säger: Det finns ett barn som är drabbat i det här och vi kommer ihåg det.

I klippet hör du mamman berätta om vad som hände, ljudinspelningen är ett utdrag från rättegången.

– Barnet är också ett offer och han ska inte behöva vara det. I framtiden kommer min son att läsa den här domen och få veta att hans land fanns där för honom, säger hon.

Pappan nekar till båda brotten och hans advokat skriver till SVT Nyheter Skåne att de kommer att överklaga domen.

Barnfridsbrottet bygger på att ett grundbrott, misshandel, olaga hot eller sexualbrott som barnet sett eller hört kan styrkas.

Barnet som bevittnar brottet blir då målsägande, har rätt till ett biträde samt kan förhöras utan vårdnadshavares medgivande.

Det finns inget krav på att barnet förstår att det som hände utgör ett brott eller att barnet kan ge uttryck för sin upplevelse. Även ett spädbarn kan vara målsägande.

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2021 och kan bara tillämpas på händelser efter det. Straffet är samhällstjänst, skyddstillsyn och fängelse upp till två år. För grovt brott kan man få fängelse i nio månader till fyra år.

Källa: Polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer