Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Expertens tips: Så blir du synlig i mörkret Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Expertens tips: Så blir du synlig i mörkret

Publicerad

40 procent av alla trafikolyckor som drabbar fotgängare sker när det är mörkt. Under vintern lyfts frågan om att vara synlig i trafiken för att förebygga olyckor.
– Det är väldigt enkelt att göra rätt, säger Dag Barstorp, projektledare NTF i Skåne.

324 personer som var ute och gick skadades genom trafikolyckor i Sverige 2018. Under vintern, där mörkret blir en del av vardagen, är därför cyklister och fotgängare utsatta under morgon, eftermiddag och kväll.

– Du måste synas – det är bara så. En reflexväst är den bästa livsförsäkringen du kan ha i mörker, säger Dag Barstorp, projektledare vid NTF i Skåne.

Synlig på 100 meter

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande är en ideell organisation som arbetar för att säkra trafiken i hela Sverige. I Skåne arbetar Dag Barstorp tillsammans med sin kollega för att stärka södra Sveriges trafiksäkerhet.

– Vi är runt i skolor och informerar om hur viktigt det är att bära reflexer och ha rätt lampa på sin cykel, det är livsviktigt. Speciellt nu under dessa mörka tider.

När mörkret faller kan bilister först upptäcka fotgängare och cyklister i mörka kläder på 20 till 30 meters avstånd. Bär man istället reflex kan trafikanterna upptäckas på 125 meters avstånd.

Reflexbandet på rätt arm

Dag Barstorps rekommendation är enkel – bär reflexväst och reflexarmband.

– Det är viktigt att reflexarmbandet sitter på höger hand. Det är alltid den hand som är närmast den mötande trafiken när man är ute och går, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer