Mängden blodsocker som transporteras från mor till barn under en graviditet har betydelse för hur barnet utvecklas och växer i magen. Foto: Jessica Gow/TT

Ny studie om hur gravidas livsstil påverkar fostret

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska forskare från Lund ta reda på om en blivande mammas livsstil kan påverka risken för ett barn att utveckla typ 2-diabetes redan i fosterstadiet.

– Vi kommer äntligen få ett svar på en fråga som debatterats länge, säger Helena Strevens, överläkare och forskare på Skånes universitetssjukhus.

Forskningsprojektet sker vid Lunds universitet i samarbete med Skånes universitetssjukhus. Med hjälp av den senaste tekniken ska man nu undersöka sambandet mellan den blivande mammans livsstil och barnets framtida hälsa. 

– Många av de svåraste sjukdomar som drabbar vuxna, har sitt ursprung väldigt tidigt i livet. Genom att förstå hur en gravid kvinnas hälsa påverkar hennes barns arvsmassa, kan vi få unika insikter om de mekanismer som leder till sjukdom senare i livet, säger professor Paul Franks vid Lunds universitets Diabetescentrum, i ett pressmeddelande.

Mäter kvinnans aktivitet och glukosnivå

Forskarna bakom undersökningen söker nu blivande mammor mellan 25 och 35 år som vill delta i studien.

Den som deltar i studien kommer bära ett aktivitetsband under hela graviditeten som registrerar personens fysiska aktivitet samt en liten sensor som sitter på armen dygnet runt, som kontinuerligt mäter glukosnivån i blodet.

Nya studier visar att det finns DNA från fostret i den gravida moderns blod.

– Blodproven som tas från mamman innebär ingen risk för vare sig mamman eller fostret, säger Helena Strevens.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.