Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten: ”Vuxen och barn har fått ström i sig av blixten” Foto: Foto: Johan Nilsson/TT, Mikael NilssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera bränder i villor efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Två villor började brinna efter lördagseftermiddagens åskoväder i Skåne. Två barn uppges ha skadats lindrigt efter blixtnedslagen.

Under eftermiddagen drog åskan och regnet in över hela Skåne. SMHI utfärdade en klass 1-varning för åska med kraftiga regnskurar.

Brand i villa

Klockan 15.20 kom ett larm om att blixten slagit ner i en enplansvilla i Nybrostrand utanför Ystad. En man i 35-årsåldern och ett barn drabbades av blixtnedslaget, de undersöktes på plats av ambulanspersonal. De ska inte ha skadats allvarligt.

– Det är ett tiotal brandbilar och två ambulanser på plats där. Det har inte lastats någon till sjukhus än, säger Helene Wickberg på SOS Alarm.

Polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård fanns på plats. Branden uppstod på vinden och villan har fått omfattande skador.

Fullt utvecklad brand

Vid klockan 16 slog blixten ner i en villa i Tyringe. Branden var fullt utvecklad vid räddningstjänstens ankomst.

– Blixten har slagit ner i ett träd som sedan vält över ett uterum och antänt byggnaden. Branden är nu under kontroll och vi arbetar med eftersläckning, sade Jan Olov Fröjd, yttre befäl vid räddningstjänsten Hässleholm vid klockan 17.

– Ett barn har varit i närheten av blixtnedslaget. Han har inte blivit träffad men har fått problem med hörsel och förts in till sjukhus för kontroll.

En blixt slog ner i en av Öresundsbrons pelare.

– Bron är byggd för att klara alla typer av väder. Det här påverkade vare sig trafiken, våra system eller brokonstruktionen. Allt ser helt intakt ut, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig, till SVT Nyheter Skåne.

SOS Alarm har även fått in larm om bränder i villor i Höör, Trelleborg och Särlöv efter blixtnedslag.

En bilist i Ystad körde in i en lyktstolpe och sedan ner i diket på grund av dålig sikt under skyfallet. Räddningstjänst fick arbeta försiktigt på platsen då stolpen var strömförande. Föraren fick transporteras till sjukhus för kontroll.

Olycka i Ystad efter skyfallet. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer