Flera företag har lurats att köpa giftiga kvittorullar.

Småföretagare lurade på mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Idag anhölls 10 misstänkta bedragare i Malmö för att genom brutala metoder ha lurat tusentals företagare i landet på mångmiljonbelopp. Ett företag säljer också giftiga kvitton.

Kvittorullar har utan beställning skickats iväg till ett stort antal företagare som sedan krävts på stora pengar med hot om inkasso och kronofogde.

Misstänkta Svensk Kvittohandel säger på sin hemsida att man tänker på miljön men dom obeställda kinesiska kvittona visar sig till råga på allt vara giftiga.

– Vi har analyserat kvittona och de innehåller det giftiga ämnet Bisfenol A som troligen kommer förbjudas, säger kammaråklagare Bo Albrektsson till Sydnytt.

Jättelika leveranser

I foajen på polishuset visas några lådor av de giftiga rullarna upp. Vissa kunder har överraskats av dessa ibland jättelika leveranser.

– I Arvidsjaur fick en ensamföretagare ta emot 60 kilo kvittorullar.

Och igår, tisdag, slog ett stort antal poliser till mot företagets lokal vid Värnhem i Malmö. Man beslagtog datorer och tog hand om misstänkta och just nu sitter 10 anhållna varav sex troligen kommer att begäras häktade. Det unika med denna affär är att det är så många som har drabbats i denna bedrägerihärva; ca 6000 företagare.

-Man riktar sig mot skötsamma ensamföretagare som på inga villkor vill hamna hos inkasso eller kronofogden.

Sålt luft

Totalt handlar det om fyra blufföretag som under ett par år förutom för kvitton också har krävt betalning för att företagen skulle hamna högt upp vid sökningar på nätet, så kallad sökoptimering.

– Men vi har konstaterat att det inte finns några avtal med Google exempelvis, man har sålt luft, konstaterar Bo Albrektsson.

De tre misstänkta sökoptimeringsföretagen  har under något drygt år lurat 2500 ofta äldre småföretagare på 12 miljoner kronor och ytterligare 3500 har krävts på 19 miljoner kronor.

– De använder sig av att det handlar om skötsamma människor som vill göra rätt för sig. Jag fick höra att en av dem hade betalat och fick leva på gröt resten av månaden, säger åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer