Två samtal till äldre personer i Kävlinge församling, från någon som utger sig företräda Svenska kyrkan, har polisanmälts av deras anhöriga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bluffsamtal till äldre i Kävlinge församling

Uppdaterad
Publicerad

Två bluffsamtal till äldre personer i Kävlinge församling har polisanmälts. Personerna ska ha blivit uppringda av en person som utger sig vara från Svenska kyrkan. Församlingen befarar att fler kan ha blivit uppringda.

I förra veckan ska två personer i Kävlinge församling blivit uppringda av en person som krävde dem på pengar.

Vid ett av samtalen ska en 80-årig kvinna ha uppmanats att betala 5 000 kronor – annars skulle en anhörigs aska grävas upp från minneslunden. Kvinnan betalade ingenting och fick sedan hjälp av sin son att polisanmäla händelsen.

Personen ska även ha ringt till en 90 årig man och uppmanat honom att betala 7 000 kronor för att få behålla sin gravplats. Efter händelsen kontaktade hans släkting Kävlinge församling och gjorde även en polisanmälan.

Kyrkoherde Mats Andersson Risberg befarar att fler personer kan ha blivit uppringda. I ett pressmeddelande säger han att samtal om att mista gravplatsen kan göra människor upprörda och rädda. Han påpekar även att församlingen inte har uppgifter om exakt var någons aska placerats och att den dessutom snabbt försvinner i jorden.

Församlingen varnar nu för fler bluffsamtal. Folk uppmanas att lägga på luren vid ett misstänkt samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.