Foto: SVT

Boende i Kroksbäck: ”Hårdare straff gör bara saken värre”

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra bilar har brunnit i Malmö sedan den första juni. Några av bränderna har drabbat stadsdelen Kroksbäck.

Taher Azizi och hans familj har bott här i 26 år. De känner sig hemma och trivs i Kroksbäck. Enligt honom är många i området fundersamma över det som händer.

– Det har ju varit en så lugn sommar ända fram till nu, säger han.

Bilbränderna i Malmö

– Jag känner mig orolig och går inte ut när det är mörkt, säger Therese Sjöberg.

Hennes dotter Jasmin tycker att det är synd om familjerna som får sin bilar förstörda. Många har oförsäkrade äldre bilar, en av dem hittar vi längs gatan där flera av den senaste veckans bilvrak står kvar.

Hittade sin bil utbränd efter semester

En äldre man, som vill vara anonym, har bott i området i tjugo år och när han kom hem från sin semester hittade han familjens bil till hälften utbränd.

Han berättar att det är en katastrof det som händer både för hans familj, men också för samhället som får betala för alla utryckningar men också att städa upp efter bränderna. Han skakar på huvudet och säger att han ska beställa bärgning till skroten imorgon.

Boende tror inte på regeringens lösningar

Regeringen presenterade i onsdags åtgärder för att straffa bilbrännare hårdare men varken polisen och de boende tror att det är en långsiktig lösning.

– Det gör bara saken värre, lösningen tycker jag är att skapa jobb så att ungdomarna har någonting att göra, säger en kille som också vill vara anonym, vi kallar honom ”Adam”.

– Det här handlar inte om att de ska straffa hårdare, det löser inte problemet. I USA har de försökt allt, det hjälper inte, säger Sambou Moulai Darboe.

Mats Svensson, områdespolis i stadsdelen Rosengård, instämmer.

– Visst jag tycker att det kan vara bra med jourdomstolar och övervakningskameror men jag tror att det är akuta lösningar. För jag tror att ska man få bukt med det här så gäller det att tänka långsiktigt. Sätter man fotboja på någon så måste man stötta på andra sätt också, till exempel se till att personen har ett jobb att komma tillbaka till, säger han.

I början av veckan brann det på flera ställen inom loppet av en halvtimme. Bilar har brunnit förut i Malmö, men då har anledningen oftast varit reaktioner på olika händelser i staden.

Polisen: Ett fåtal är försäkringsbedrägeri

Nu pratas det mer om att det är en grej för att bråka med polisen och få uppmärksamhet i media. Men det har också pratats om att det skulle handla om försäkringsbedrägerier, hämnd eller att det är något som händer för att dölja andra brott.

Polisen tror att det i någon liten procent av fallen kan röra sig om försäkringsbedrägerier men att de flesta bilarna som brinner är för gamla och att ägarna till dem ofta inte har råd med försäkring.

Ett sätt att göra sin röst hörd

– Jag tror att de som bränner bilarna känner sig utanför och det här är deras sätt att göra sin röst hörd, säger ”Adam”.

Han tycker att ungdomarna pekas ut, men menar att de inte skulle tillåta att någon av dem tände på bilar i sitt eget bostadsområde.

Men för att komma åt problemet krävs något annat.

Polisen Mats Svensson menar att många av ungdomarna inte kommer vidare från kriminaliteten och att det skulle behövas tidigare insatser från till exempel skolan.

– Problemet skulle kunna lösas på nolltid om man samlade in ungdomarna och fråga dem vad de vill och vad de kan, säger Sambou Moulai Darboe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet