Dricksvattnet i Trelleborg blir troligtvis friskförklarat senare i veckan. Foto: Christina Olsson/TT

Trelleborgarna uppmanas fortsätta koka dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera prover konstaterar Trelleborgs kommun att det inte verkar finnas några bakterier i drickvattnet. Trots det uppmanas invånarna att forsätta koka sitt dricksvatten ett eller två dygn till.

– Vi vill ha två godkända prover med ett dygn emellan innan vi friskförklarar vattnet, berättade Daniel Pålsson Wargren, avdelningschef vatten och avfall i Trelleborg på en presskonferens på osnadagen.

Det var i fredags som kommunen fick indikationer på att dricksvattnet var dåligt. Efter provtagningar kom svaret i måndags att det fanns bakterier i vattnet och omkring 35 000 berörda invånare rekomenderades att koka sitt vatten innan de dricker det.

Ingen spridning av bakterier

Nya provsvar har visat att det inte finns någon bakteriell tillväxt, men ännu är det oklart var bakterierna kom ifrån.

– Det är svårtolkat. I dagsläget vet vi inte om det är en felaktighet i provtagningen eller om det är en faktiskt förorening i vattnet, säger miljö- och hälsoskyddsingenjör Johan Pettersson.

På kommunen tror man att kokningsrekomendationerna kommer att kunna tas bort imorgon torsdag eller på fredag. Provtagningen kommer dock fortsätta ett tag till för att kontrollera att det inte finns fler bakterier i vattnet.

Kartan visar de områden där hushållen uppmanas koka sitt dricksvatten. Foto: Trelleborgs kommun

På kartan ovan ser du vilka områden som påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer