Foto: TT

Bolag i Svedala drev stödboende utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, krävde att ett vårdbolag som drev ett stödboende för ensamkommande ungdomar i Svedala skulle stänga verksamheten. Sedan den första juni driver kommunen själv verksamheten eftersom bolaget saknat tillstånd.

– Man kan starta en sådan här verksamhet utan att ha tillstånd, men sedan måste bolaget söka ett. Det gjorde alltså inte bolaget som drev den här verksamheten, säger Wenzel Rosgvist, områdeschef vid Svedala kommun.

När de sedan sökte tillstånd fick de inget på grund av att de missat att betala skatter och avgifter, berättar Rosqvist.

– De klarade inte de ekonomiska kraven och hade inte skött sig.

Missade kontrollera tillstånd

IVO bedömer att Svedala kommun har brustit då de placerat barn och unga i ett stödboende som saknat tillstånd. Stödboendet är ett boende för ensamkommande ungdomar.

– Svedala kommun borde ha kontrollerat att bolaget hade tillstånd men det har alltså missats, säger Wenzel Rosqvist.

Bolaget menar att de har missuppfattat vilka skyldigheter de haft eftersom reglerna om tillstånd ändrades förra året. I dag behöver en enskild verksamhet tillstånd för att bedriva stödboende, vilket tidigare inte behövdes för sådana verksamheter.

Ungdomarna drabbas inte

Kommunen har tagit över driften av stödboendet sedan den första juni och verksamheten drivs vidare. När kommunen tar över behövs inget tillstånd, enligt Rosqvist, som menar att ungdomarna som bott där inte drabbats på något vis.

– Det här har inte inneburit några konsekvenser för dem. Det är de formella bitarna som inte har fungerat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svedala

Mer i ämnet