Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dansk harpunfiskare med sin fångst i Öresund. Se bilderna från jakten i klippet. Foto: TV2Lorry

Boom för harpunfiske i Danmark – förbjudet i Sverige

Publicerad

Undervattensjakt är förbjudet i Sverige, men tillåtet i övriga nordiska länder och en populär sport på flera ställen runt om i världen. I Danmark har intresset ökat på kort tid. Enligt en sportfiskebutik i Köpenhamn som danska TV2 Lorry besökt så har coronapandemin varit en avgörande faktor.

I starten hade butiken en liten del med utrustning och harpuner för undervattensjakt, och idag har den växt till en stor avdelning.

– Precis när coronaviruset slog till exploderade det, och vi fördubblade vår försäljning, säger Morten Højgaard som arbetar i butiken.

”Finns en saga under havsnivån”

I mer än tio år har Morten Rosenvold Villadsens organiserat undervattensjakt. Enligt honom finns det olika anledningar till att allt fler jägare dyker upp vid kusterna och fjordarna i Köpenhamnsregionen och resten av Danmark.

– Det finns en saga under havsnivån. Där finns färger, fisk, saker man kan äta, saker man kan utforska och bli överraskad av, säger han.

Olagligt i Sverige

Harpunfiske är förbjudet enligt den svenska fiskelagen, trots att det är tillåtet i EU. I Sverige anses inte metoden vara godtagbar ur djurskyddssynpunkt.

Den danska Naturskyddsföreningen anser att undervattensjakt är den mest hållbara fiskemetoden som finns.

– Man kan alltid se vad man träffar, och därmed kan man också bestämma vad man ska gå för, säger Therese Nissen som är natur- och miljöpolitisk rådgivare i föreningen.

Viktigt att jaga måttligt

Hon betonar samtidigt att det är viktigt att man bara jagar det man kan äta själv.

– På så sätt lämnar man arter och fiskar till nästa fiskare och undervattensjägare. Också för att fisken måste leka och därmed producera mer fisk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.