Borde det vara lagligt att använda cannabis? Tyck till i chatten. Bilden är ett montage. Foto: Ted S. Warren/AP Photo/TT och SVT

”Förbudspolitiken borde vara förpassad till historieböckerna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiska ungdomsförbund vill liberalisera narkotikapolitiken. I chatten nedan kan du se vad delar av SVT Nyheter Skånes publik tycker och tänker om saken.

Tycker du cannabisbruk ska avkriminaliseras?

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi denna chatt om avkriminalisering och legalisering av cannabis. Stort tack till alla som delat med sig och bidragit till denna spänstiga och livfulla diskussion.

Willy Pettersson • Jag tycker absolut att en legalisering är rätt väg att gå. Jag har själv cerebral pares och har rätt alvarliga kramper som följd samt en kronisk migrän. Jag är helt övertygad om att cannabis skulle kunna hjälpa att lindra dessa symptom men i dagsläget är det väldigt svårt att hitta en läkare som kan eller vill skriva ut ett recept på cannabis i Sverige. Sen kan man inte förhindra bruk av narkotika med förbud, det visar all seriös forskning på området. Det enda förbud för med sig att man ger kriminella element i samhället monopol på marknaden, samt att bruket blir farligare eftersom det blir svårare för konsumenter och brukare att ta reda på om det som har köpts innehåller det som utlovas.

Per • Absolut inte! Dagens Cannabis är väldigt mycket starkare än på hippietiden, svensk sjukvård har nog med psykosfall som det redan nu är. Det vore rena vansinnet att legalisera eller att avkriminalisera.

Nicklas • Har jobbat inom polismyndigheten i snart 25 år nu och sett det mesta. Med åren har man blivit visare och nu ser jag konsekvenserna av vår misslyckade drogpolitik och de ständiga ingripanden som inte hjälper en enda brukare eller missbrukare. All användning av narkotika borde vara laglig, likaså små mängder som är avsett för personlig konsumtion. Vidare så borde cannabis regleras så som man gör i t ex Kanada. Med rätt lagar och regleringar kan Sverige exportera både hampa och starkare cannabis - dessutom kan jag och kollegorna istället ge de som behöver; riktig hjälp, samt prioritera faktiska brott. Och där ingår mycket sällan missbruk, bruk eller innehav av små kvantiteter avsedda för den enskilde.
Jag skäms.

Adam • Jag tycker absolut att det ska avkriminaliseras för att sedan legaliseras. Att cannabis kan vara inkörsport till tyngre droger är bara för att cannabis är olagligt, och eftersom man köper det olagligt kommer man även i kontakt med andra substanser. Hade det däremot varit lagligt och sålts som på ett systembolag så hade färre och färre människor kommit i kontakt med tyngre droger. Sen tror jag inte heller att fler kommer testa cannabis om det blir lagligt, eller att ungdomar kommer börja använda det mer. Så som det ser ut nu så finns det ingen åldersgräns på cannabis eftersom langare inte bryr sig om hur gammal man är.

Inger • Glöm inte prata om konsekvenserna av ett brukande av cannabis, bl a ur hälsosynpunkt. Kostar nog en hel del för vården, kanske mer än det gör idag. Pengarna som skulle läggas på polisinsatser får nog gå till insatser inom vården istället.

Peter Norgren • Ja till medicinsk Cannabis som ett läkemedel för dem som har svår smärta ordinerat och utskrivet av läkare . Nej till att göra det till en laglig drog som tobak och alkohol

Dalle • Ja självklart tycker jag att förbudspolitiken borde vara förpassad till historieböckerna. Jag har själv missbrukat och missbrukar cannabis sen ca 2005 och haft turen och hjärnan nog att inte bli dömd för något. Men får man en dom på sig för narkotikabrott är det ju bara att packa väskan och lämna det som kallas "samhället" och ett tryggt liv bakom sig. Cannabis är långt ifrån riskfritt att bruka men att straffa brukaren är bara så fel. Tycker det är pinsamt hur politkerna beter sig på riksdagsnivå kring den här frågan. I alla andra lägen duger forskningen som de enda argumenten men här får ingrodda gamla föreställningar om patrasket i förorten blomma hej vilt. Till och med frågan om integration och imigration känns bekvämare för dem.

Elias • Absolut, Sverige narkotikapolitik och det War On Drugs har alltid varit ett misslyckade. Att spendera så mycket tid åt att jaga och fängsla välskötta medborgare som brukar cannabis är både förfärligt och slöseri på polisens resurser.
Folkhälsomydigheten vill utreda frågan, så låt dom! Under hela Covid-19 pandemin har vi hört av alla politiker hur viktigt det är att lyssna på vad myndigheten rekommenderar så varför skulle det vara annorlunda nu?

Att detta ämnet ska vara så tabubelagt att det inte ens går att ta upp i vanliga sociala kretsar utan att bli utpekad som nån heroinist får mig att bli mycket besviken på svenskarnas mentalitet.

Ola • Nej till legalisering. Legalisering skulle innebära normalisering med risk för ökad tillgång och användning även i yngre åldrar. Cannabis skadar framförallt hjärnor som är under utveckling. Bättre med tydligare informationsinsatser i skolor kring riskerna med cannabis. Det kommer inte att hindra alla, men fler kommer att tänka efter. Och till er som säger: "men alkohol då, alkohol är också farligt!". Ja, men två fel gör inte ett rätt - det finns alltså ingen anledning till ytterligare legalisering bara för att alkohol finns och är skadligt.

Julian • Självklart borde det legaliseras. Avkriminalisering är också en viktig åtgärd men det räcker inte ensamt. Ska man strypa gängens inkomster och kunna kvalitetstesta produkten så behöver man en laglig reglerad marknad. Man skapar även jobbtillfällen samt får skatteintäkter som kan användas för vård för dom med ett problematiskt bruk. Folk kan även självmedicinera utan att stigmatiseras. Polisen kan även lägga sina resurser på att jaga riktiga brottslingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.