Malmöalliansens företrädare Niels Paarup-Petersen (C), Roko Kursar (L), Torbjörn Tegnhammar (M), och Torsten Elofsson (KD) Foto: Linda Ekström

Malmöalliansen vill tillsätta 100 kommunala ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Malmös borgerliga allians en rad förslag i sitt valmanifest för ökad trygghet i Malmö

Alliansen i Malmö, bestående av moderaterna, liberalerna, kristdemokraterna och centerpartiet, har satt ihop ett valmanifest och på tisdagen presenterade man sina förslag på trygghetsområdet.

Bland annat vill alliansen långsiktigt införa kommunala ordningspoliser.

”Det skulle säkerställa att det är malmöbornas prioriteringar som styr och inte Stockholms” skriver man.

Kräver att kommunen anställer ordningsvakter

Men eftersom att lagstiftningen inte gör det möjligt för en kommun att anställa egna poliser, vill alliansen att Malmö stad redan nu anställer 100 kommunala ordningsvakter. Vakter som genom sin närvaro på gator och torg ska förebygga och förhindra brott.

– Det innebär en möjlighet att ha uniformerad personal som avlastar polisen, så att den kan fokusera på Malmös värsta brottslighet, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Men alliansens utspel får ett svalt mottagande från Malmös rödgröna styre.

– Man riskerar att sätta ordningsvakter i situationer där det behövs polisiära befogenheter, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Fler övervakningskameror

I den borgerliga alliansens valmanifest utlovas också fler övervakningskameror på offentliga platser i Malmö. Sjukhusområdet nämns som en sådan plats.

Totalt innehåller alliansens trygghetspaket 13 punkter med allt från ökad satsning på kvinnojourer till en kommunal styrgrupp mot våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.