Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Släktforskare ligger ofta före polisens mordutredare när det gäller att utnyttja den senaste DNA-tekniken. Hör mer i videon från den pågående skånska släktforskningsveckan. Foto: Hans Larsson

Släktforskarnas DNA-register kan hjälpa polisen lösa grova brott

Publicerad

Släktforskare och kriminalpoliser har mer gemensamt än man kan tro. De kommersiella DNA-databaser som används inom släktforskningen öppnar helt nya möjligheter att klara upp tidigare olösta brott.  

– De instrument polisen använder är ganska trubbiga. Släktforskarna är vida överlägsna oss i arbetet med att knyta ihop personer och släktskap via DNA. Det försöker vi dra nytta av, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist som leder gruppen för kalla fall inom Polisområde Syd.

Väntande lagändring

I samband med den pågående skånska släktforskningsveckan föreläste Lundqvist vid en konferens  Lund, bland annat om den väntade lagändring som nästa år kommer att göra de kommersiella registren mer tillgängliga för polisens kalla fall-utredare.

– Det är viktigt. Vi pratar om att klara upp synnerligen svåra brott, som grova sexualbrott och mord, där det inte går att komma vidare utan att använda sig av DNA, säger Bo Lundqvist till SVT Nyheter.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer