Rikke Skovgaard Nielsen, forskare vi Danmarks bostadsforskningsinstitut, tror inte på de danska planerna för att komma till rätta med problemen i områden som Mjölnerparken. Foto: Camilla Vang/SVT

Danska ”gettoplanen” riskerar misslyckas

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade ”gettoplanen” som syftar till att minska antalet utanförskapsområden i Danmark riskerar att bara flytta problemen. Det menar nu kritiker som tittat på hur samma sak har misslyckats i Holland.

Det danska folketinget fattade i början av året beslut om en ”gettoplan”. Syftet är att minska antalet utanförskapsområden där det huvudsakligen bor invandrare med låg utbildning.

– Men att riva hus riskerar bara att flytta problemen, säger Rikke Skovgaard Nielsen, forskare vid Statens bostadsforskningsinstitut i Köpenhamn.

I Danmark definieras ett bostadsområde som ”getto” om över hälften av de boende har rötter i utomeuropeiska länder, arbetslöshetenen är hög, utbildnings- och inkomstnivåerna låga och kriminaliteten ligger över genomsnittet.

Lättare att vräka kriminella

Den danska planen innehåller en rad åtgärder för att få en mer blandad skara hyresgäster. Kommunerna ska bland annat ha rätt att neka familjer som lever på socialbidrag att bosätta sig i ”gettoområden” och det blir också lättare vräka kriminella.

Som en sista utväg kan hela bostadsområden komma att rivas. Men rivning riskerar att bli ett sätt att flytta problemen, påpekar Rikke Skovgaard Nielsen, seniorforskare vid bostadsforskningsinstitutet.

– Det är ofta människor med små valmöjligheter som bor i gettoområden, det kan inte köpa en lägenhet någon annanstans utan söker sig vidare till andra allmännyttiga bostäder. Och då finns det risk att nya gettoområden uppstår.

Problemen flyttades i Holland

Rikke Skovgaard Nielsen har studerat  holländska rapporter om vad som hände när ett utanförskapsområde utanför Amsterdam revs för ett par år sen. Flera holländska forskare skriver om en ”vattensängseffekt”, som en våg böljar problemen vidare till andra bostadsområden.

Hon utesluter dock inte att det kan finnas områden i Danmark där rivning till slut kan bli nödvändig om inte övriga åtgärder i gettoplanen ger tillräcklig effekt.

– I Köpenhamnsområdet är det lättare att omvandla lägenheter till äldre- och ungdomsbostäder, där finns ett behov. Men i andra delar av landet där ingen efterfrågar de omvandlade lägenheterna kanske rivning kan vara en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer